Zaev i Cipras dogovorili: Novo ime je Republika Sjeverna Makedonija

122

Grčki premijer Aleksis Cirpas saopštio je da je sa Makedonijom postignut sporazum o imenu te bivše jugoslovenske republike.

To je potvrdio i njegov makedonski kolega Zoran Zaev na pres konferenciji koja je održana u 18.30 sati. Saopštio je da je novo ime države – Republika Sjeverna Makedonija.

“Zaštićen je etnički i kulturni identiten naše zemlje. Toje garancija za bezbjednost i prosperitet. Precizno makedonsko ime, koje može da se prevede na sve jezike. Potvrdili smo i makedonski jezik bez fusnota. Makedonci su građani Republike Sjeverne Makedonje”, kazao je Zaev.

foto:MKD

Podsjetimo, u Grčkoj je objavljeno da je prije jednočasovnog razgovora s Ciprasom, Zaev rekao u Skoplju da očekuje da će riješiti sva preostala pitanja i da će poslije intenzivnih polugodišnjih pregovora biti postignut sporazum o promjeni naziva Makedonije što Grčka zahtjeva još od 1991. godine.

Зоран Заев@Zoran_Zaev

Достоинствено и географски прецизно име – Република Северна Македонија (со превод, на сите јазици).

Македонски, Macedonian, без фусноти. Националноста е македонска / граѓани на Република Северна Македонија.

На англиски: Macedonian / Citizens of the Republic of North Macedonia.

Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će već ove nedjelje sa Zaevom potpisati na zajedničkoj granici u Prespi, koja je ranije odabrana kao simbolično mjesto za to.

Sporazumom je utvrđen niz detalja i procedura, uključujući izmjenu Ustava Makedonije i referendum o rješenju krajem ljeta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće određivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika.

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO o čemu se odluke očekuju već ovog mjeseca.

 

Komentari

komentara