ZAKUHAVA SE SITUACIJA IZMEĐU SAUDIJSKE ARABIJE I IRANA Prekinuti diplomatski odnosi?

527

Saudijska Arabija prekinula je diplomatske odnose s Iranom, a diplomatskim službenicima te zemlje dat je rok od 48 sati da napuste Saudijsku Arabiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjavio je to ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adil el-Jubeir na konferenciji za medije u prijestolnici Rijadu. Naime, diplomatski odnosi su prekinuti nakon napada na diplomatska predstavništva u Teheranu i Mashhadu.
Šef saudijske diplomatije El-Jubeir, koji je istakao da iranski diplomatski službenici moraju napustiti Saudijsku Arabiju u roku od 48 sati, je izjavio kako se Iran nemarno odnosi prema zaštiti stranih misija u svojoj zemlji koje je, prema međunarodnom pravu, dužan štititi.

Kao ilustraciju svoje tvrdnje naveo je primjere napada na američku ambasadu 1979. godine i napad na britansku ambasadu 2011. godine te naposljetku jučerašnje napade na saudijska diplomatska predstavništva u Teheranu i Mashhadu.

Podsjećamo, do diplomatske krize je došlo nakon što su vlasti Saudijske Arabije jučer saopćile da su pogubile 47 lica osuđenim za terorizam, među kojima je i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji ajatolah šejh Al-Nimra.

Nakon toga, došlo je do protesta tokom kojih su demonstranti zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije u Teheranu i konzulat u Mashhadu na sjeveroistoku zemlje.

Izvršenje smrtne presude nad 47 osoba izazvalo je niz reakcija i osuda od strane lidera Evropske unije, Ujedinjenih nacija, SAD-a i drugih adresa, ali najoštrije reakcije stizale su iz Irana, čiji je ministar vanjskih poslova poručio da će “Saudijska Arabija za ovu politiku platiti visoku cijenu”.

Vlasti Saudijske Arabije odbacuju kritike na račun manjkavosti pravnog sistema i sudskih procesa u svojoj zemlji, a reakcije Irana ocjenjuju “neprihvatljivim”. Neimenovani zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije tvrdi da su pogubljeni bili aktivni članovi terorističkih pokreta, a da Iran svojom reakcijom “otkriva pravo lice i svoju podršku terorizmu”, piše Radio Sarajevo.

(Crta)

Komentari

komentara