menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Zamalo završili na sudu zbog imena koje su dali djetetu

Urednik | 22. Jula 2020.

Bračni par iz Velike Britanije je poželio da svom djetetu da krajnje neobično i jedinstveno ime.

Den i Mendi Šeldon su riješili da svog četvoromjesečnog sina nazovu imenom Lucifer, ali su bili su zaprepašćeni kada im je zvaničnik rekao da ne mogu da koriste to ime.

Den, otac djeteta, odmah je podnio žalbu zbog njihovog postupanja.

Rekao je da su mu zaposleni u savjetu saopštili “da njihov sin sa imenom Lucifer neće uspjeti u životu” jer je, prema hrišćanstvu, riječ o palom anđelu koji se poistovjećuje sa Satanom zbog pobune protiv boga”.

“Bili smo zaista uzbuđeni kada smo otišli ​​da prijavimo svoje dijete i da se izjasnimo za ime, ali žena nas je gledala sa krajnjim gađenjem. Rekla nam je da nikada neće moći da nađe posao i da nastavnici neće željeti da ga podučavaju. Pokušao sam da joj objasnim da nismo religiozni ljudi, a Lucifer na grčkom znači ‘donositelj svjetlosti’ i ‘jutro’, ali ona nije htjela da me sasluša”, ispričao je otac ovog dječaka.

Na kraju su uspjeli u svojoj namjeri, te je zvaničnik odobrio ovo ime, rekao je Den.

“Iskreno, mislili smo da je to lijepo ime… jedinstveno. Nismo očekivali takve rakcije”,  rekao je.

Kao odgovor na njihovu žalbu sud u Darbiširu se izvinio roditeljama, ali rekao je da je posao registrara da “savjetuje” roditelje o značenju imena.

“Ponekad ljudi nisu svjesni određenih značenja imena”, rekao je portparol.

U Velikoj Britaniji su pravila o izboru imena djeteta među najliberalnijima na svijetu. Ne postoje ograničenja – osim u izuzetnim slučajevima, kada je ime uvredljivo.

To znači da ni Britanci ne odobravaju baš sva imena. Jednoj majci iz Velsa je 2016. godine zabranjeno da djetetu da ime Cijanid – kako se zove i otrov koji je koristio i Adolf Hitler.

Tada je saopšteno da sudovi intervenišu “samo u najekstremnijim slučajevima”.

Radio Bet / Izvor: NN

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset