Zapadni Balkan odmah poslije evropske bezbjednosti

343
Visoka predstavnica EU Federika Mogherini istakla je da će u narednom periodu Zapadni Balkan biti, poslije pitanja odbrane i bezebjednosti, težište njenih aktivnosti.

Mogherini je navela da budućnost Evropske unije poslije najavljenog izlaska Velike Britanije nije da ostane sa 27 članica, već da će svakako biti prijema novih država.

“Na Zapadnom Balkanu raspolažemo sa ogromnim mogućnostima uticaja koje ne koristimo u punoj mjeri”, rekla je Mogherini u završnoj riječi na godišnoj konferenciji Instituta EU za bezbjednosne studije (EUISS). Taj institut savjetuje Viskog predstavnika Evropske unije za spoljne odnose.

Mogherini je, kako su učesnici skupa prenijeli novinskoj agenciji Beta, ocijenila da na Zapadnom Balkanu postoji povjerenje stanovništva u Evropsku uniju kao i opredjeljenost vlasti da rade na prijemu u Uniju.

Ona je navela da se “od EU očekuje da pokaže da li je posvećena i ozbiljna” u svojim obećanjima da će države Zapadnog Balkana biti primljene u Uniju.

“Moj prioritet tokom narednih 12 do 18 mjeseci biće Zapadni Balkan, odmah nakon pitanja evropske odbrane i bezbjednosti”, rekla je Mogherini.

Visoka predstavnica EU dodala je da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dotle dovedeni da njihovo približavanje Uniji bude nepovratno.

“Ako mi ne budemo radili na tome, radiće drugi”, upozorila je Mogherini.

Prethodno je svih pet učesnika panela sastavljenog od stručnjaka iz raznih dijelova Evrope na pitanje moderatora skupa šta treba da bude prioritet u spoljnim odnosima EU, odgovoilo da to treba da bude priključenje zemalja Zapadnog Balkana.

Ukazali su na mogućnost pogoršanja među državama i etničkim zajednicima u regionu i većeg uticaja Rusije. Bili su jednodušni da na Zapadnom Balkanu, za razliku od mnogih drugih pitanja, EU ima najbolje mogućnosti da djeluje kao snaga stabilizacije i jačanja bezbjednosti u međunarodnim odnosima.
(Vijesti.ba)

Komentari

komentara