Zaplijenjeno oko 1,4 tone duhana, budžet oštećen za više od 100.000 KM

106

U akciji kodnog naziva “Pionir”, koju su realizovali Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH) zaplijenjeno je oko 1,4 tone duhana, mašine i oprema, kao i više od 100 kilograma rezanog duhana. Budžet BiH je navedenim krivičnim djelima oštećen za više od 100.000 KM.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Tuzle, Lukavca i Viteza, provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su kao organizirana kriminalna grupa vršili nezakonitu nabavku, pripremanje i prodaju velikih količina duhana.

Duvan je ilegalno distribuisan na crnom tržištu u BiH čime je nanesena velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist.

U akciji su pronađene i mašine i alati korišteni za proizvodnju duhana.

Istraga je pokazala da su osumnjičeni na prevaran i nezakonit način dolazili do velikih količina duhana, koji su dalje distribuisali na crnom tržištu.

Porez i akcize za kilogram duvana u legalnoj prodaji iznose oko 100 KM, tako da je krijumčarenom količinom duvana državi BiH i budžetu pričinjena šteta u iznosu većem od 100.000 KM, a koji završava kao nezakonito ostvarena imovinska korist osoba koje čine ova krivična djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Izvor: 24sata.info

Komentari

komentara