menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Zaštita ljudskih prava i vladavina prava prioritet za članstvo u EU

Urednik | 12. Marta 2018.
Rješavanje pitanja pune zaštite ljudskih prava i vladavine prava prije priključenja Evropskoj uniji (EU) od krucijalnog je značaja da sve buduće članice EU, konstatovano je na sastanku ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihe Borovac i zamjenika ministra za evropske poslove Kraljevine Holandije Thijsa van der Plasa.

Sastanku je prisustvovao i holandski ambasador u BiH Reinout Vos.

Zamjenik ministra Van der Plas istaknuo je značaj Strategije proširenja EU, napominjući da pitanje proširenja nije omiljena tema u holandskom parlamentu.

Ministrica Borovac kazala je da je ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU prvenstveno pitanje dostizanja evropskih standarda koji će se direktno odraziti na poboljšanje kvaliteta života svih građana u BiH.

Istakla je da u BiH postoji puna opredjeljenost i predanost ispunjenju uvjeta za članstvo u EU te da nedavno dostavljeni odgovori na Upitnik Evropske komisije, kao i Strategija za proširenje EU, daju novi impuls i motivaciju za aktiviniji angažman na ovom planu.

Zamjenik holandskog ministra za evropske poslove je poručio da će Holandija nastaviti pružati podršku BiH bilateralno, ali i kroz institucije EU, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset