Zastupnicima stigao Mostov prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora

373
Hrvatski sabor jučer je cijeli dan raspravljao o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Izglasavanje nepovjerenja predložilo je 46 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Živog zida i Snage jer tvrde da je ministar, kao jedan od bivših direktora u Agrokoru, trebao znati o financijskom stanju tog koncerna koje je prouzročilo krizu u zemlji.

Saborski zastupnik Bojan Glavašević (SDP) objavio je na Twitteru informaciju da je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov uputio Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, a kojega su njemu dostavili zastupnici Hrvatskog sabora.

petrov-prijedlog

Ministar Marić, braneći se od kritika oporbe i zahtjeva za njegovom smjenom, kazao je da mjesecima ne bi mogao uvjeriti neke zastupnike u ništa što bi promijenilo njihovo mišljenje, odnosno optužbe da je pogodovao u slučaju Agrokor, a koje je opetovano odbacio kao deplasirane.

U raspravi je zastupnik Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a kazao da nema nijednog argumenta kojim bi se ministra Marića moglo teretiti. Svi vi koji ste pročitali prijedlog za opozivom možete se složiti kako tamo nema nijednog argumenta kojim bi ga se teretilo, poručio je Bačić.

Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić je u Saboru prozvala ministra financija Zdravka Marića za nesavjesno postupanje zbog odobravanja HBOR-ova kredita Agrokoru, najavivši da će njezina stranka glasati za njegov opoziv, na što joj je Marić odgovorio kako on nije Superman te da ne može nikome ništa narediti.

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras uvjeravao je za vrijeme rasprave o povjerenju ministru Mariću, da oporba ima 77 zastupničkih ruku za njegov opoziv, a premijera Andreja Plenkovića je pozvao da pokaže ima li dovoljno ruku za Vladu. Plenković mu je uzvratio – ‘You show me the numbers’. Istaknuo je da će njegova tema doći na red kad on to hoće, a Maras je tražio povredu Poslovnika, uz gromoglasan smijeh zastupnika HDZ-a.

U sklopu saborske rasprave o povjerenju ministru Mariću, govorila je i ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Izjavila je da porezna reforma, koja se uzima kao krimen ministra financija, postiže dobar rezultat – svi plaćaju niži porez na dohodak, a više od 500.000 građana je isključeno iz obuhvata poreza na dohodak. Bojan Glavašević (SDP) poručio je ministrici da se nije bavila meritumom. Niste spomenuli sukob interesa jer je vaš sukob interesa, u odnosu na Marićev, neusporedivo veći, izjavio je.

Osvrćući se na uvodno obrazlaganje predsjednika SDP-a Davora Bernardića o prijedlogu izglasavanju nepovjerenja Mariću, premijer Plenković je rekao da Bernardić u svom govoru nije naveo ništa od onoga što se nalazi u pismenom prijedlogu za razrješenje ministra financija.

Sve tri tačke SDP-ovog zahtjeva zbog kojih bi trebao pasti ministar Marić, kazao je, ne stoje. Bili lokalni izbori 21., a parlamentarni sutra, ja sam na njih spreman. Ali u pravnoj državi teret odgovornosti za nepovjerenje Mariću nije na vladi već na onima koji mu žele reći da ne žele da bude ministar financija, pa neka oni budu ti, neka nađu 76 i neka ne budu impresionirani prozivkama novog revolucionara gospodina Grmoje, rekao je Plenković. Narod će, kazao je, vidjeti to što Mostovci rade. Vaš populizam i demagogija u nervozi neće naići na dobro. U to budite sigurni. I zato je ovo vrijeme razotkrivanja, oštro je poručio Mostu Plenković.

Zdravko Marić je odbacio sve što mu se stavlja na teret i dodao da je ponosan na sve što je u životu radio. Kazao je da su argumenti iz zahtjeva SDP-a za njegovom smjenom  neutemeljeni i promašeni.

Predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić je u raspravi o opozivu ministra financija Zdravka Marića, ustvrdio kako je Marić morao znati za probleme u Agrokoru i poručio mu da bi, ako je odgovoran, sam trebao podnijeti ostavku. Hrvatska će biti uspješna zemlja samo kad bude zemlja jednakih mogućnosti. Spremni smo i treći put Hrvatskoj vratiti budućnost, kazao je među ostalim i poručio na kraju – Hrvatska je samo jedna, nemojte je prodavati!

Potpredsjednica Hrvatskog sabora, SDP-ova Milanka Opačić potvrdila je da unatoč obiteljskim problemima, sutra dolazi na glasovanje o opozivu ministra financija Zdravka Marića. Ocijenila je nekorektnim napade nekih stranačkih kolega koji joj po medijima prijete izbacivanjem iz stranke ako sutra ne dođe u Sabor.

Hrvatski sabor i današnji je rad započeo zahtjevom SDP-a, HDZ-a, Mosta, Kluba HNS-a i HSU-a te Kluba HSLS-a i HDSSB-a za stankom. Potom  je predsjednik Sabora Božo Petrov otvorio prvu točku dnevnog reda, raspravu o razrješenju ministra financija Zdravka Marića.

 

(Vijesti.ba / HRT)

Komentari

komentara