Zavod za javno zdravstvo FBiH: Vakcine u BiH su sigurne

505

Sve vakcine koja se koriste za imunizaciju djece u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) imaju dozvolu za promet izdatu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i sigurne su, saopćio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Kako se navodi, nedavna medijska izvještavanja o lošoj kvaliteti vakcina i neprofesionalnom radu zdravstvenih djelatnika u FBiH bazirana su na pogrešnim informacijama.

Ove tvrdnje proizilaze iz mišljenja bez znanstvenog osnova o sigurnosti vakcina i vrlo su neodgovorne, jer mogu negativno utjecati na javnost, narušiti povjerenje u vakcine i konačno predstavljaju opasnost za javno zdravlje.

Količine tiomersala sadržane u vakcinama su sigurne.

Među vakcinama koje se koriste u Programu imunizacije u FBiH samo vakcina protiv difterije i tetanusa za vakcinaciju školske djece sadrži tiomersal, a u jednoj vrsti vakcine protiv hepatitisa B se nalazi u tragovima.

Globalni savjetodavni odbor za sigurnost vakcina zaključio je da po pitanju sigurnosti ne postoje razlozi za promjenu tekuće imunizacijske prakse vakcinama koje sadrže tiomersal.

Zdravstveni djelatnici koji rade na poslovima vakcinacije djece u FBiH su iskusni profesionalci

Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom je prioritet za zdravstvene profesionalce u FBiH. Zdravstveni djelatnici brižljivo nadziru bilo koju moguću reakciju nakon vakcinacije, kako bi cijeli proces učinili sigurnim.

Većina reakcija na vakcine su očekivane i blage.

Želimo odati priznanje za naporan rad doktorima, medicinskim sestrama i tehničarima, koji rade svoj posao ozbiljno i profesionalno, suočavajući se ponekad s brojnim izazovima.

Želimo se, također, zahvaliti roditeljima koji nastavljaju pridavati važnost vakcinaciji svoje djece, kako bi ih sačuvali sigurnom i zdravom, navodi se u saopćenju.

BHRT

Komentari

komentara