menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Završena 58. i počela 59. redovna sjednica Skupštine

Urednik | 13. Februara 2020.

Skupština Brčko distrikta završila je u srijedu 12. februara 2020. godine u drugom nastavku 58. redovnu sjednicu. Nakon što je odložila razmatranje i usvajanje dva nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju i prijedloga odluke o imenovanju vršioca dužnosti Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, donesena je Odluka o usvajanju Strategije razvoja saradnje sa iseljeništvom Brčko distrikta BiH za period 2020-2024. godine.

„Strategija razvoja saradnje sa iseljeništvom Brčko distrikta BiH je prvi dokument ove vrste koji je i odgovor na iseljavanje stanovništva s prostora Brčko distrikta. Ovaj dokument je veoma važan za razvoj saradnje i komunikacije s našim građanima koji žive i rade u inostranstvu. Tu je veliki potencijal kada su u pitanju investicije jer  ako oni ulažu ovdje moguće je da se dogodi i njihov povratak“, rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine.

Poslanici su dali saglasnost na finansijski plan poslovanja JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za 2020. godinu kao i saglasnost na Izmjene i dopune Pravilnika o platama, naknadama i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Nihad Šibonjić, direktor JZU “Zdravstveni centar Brčko“ rekao je da finansijski plan predviđa povećanje plata za deset odsto i naknadu za topli obrok u visini od sedam KM za radni dan.

„Ovo je jedan od načina da pokušamo bar nekog odvratiti od namjere da ode i stvoriti bolje uslove za naše zaposlene. Ovo nije nešto što će one koji su čvrsti u namjeri da odu zadržati ali naše je da učinimo što je više moguće da naši radnici ostanu kod nas i budu zadovoljniji na poslu“, rekao je direktor Šibonjić.

Skupština je dala saglasnost i na Finansijski plan  Fonda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu, na Dopune Pravilnika o platama zaposlenih i na Odluku o isplati naknade za topli obrok zaposlenima dok je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji predviđa povećanje broja zaposlenih vraćen na doradu. Pravilnik o platama i naknadama zaposlenih u JP „Radio Brčko“ kojim se uvodi minuli rad također je dobio saglasnost.

Saglasnost Skupštine dobili su i planovi poslovanja u 2020. godini JP “Komunalno Brčko“, JP „Luka Brčko“ i JP „Putevi Brčko“.

Razmatran je i Izvještaj revizije učinka upravljanja ugovorima o djelu, ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i ugovorima o posebnim poslovima u Vladi Brčko distrikta u periodu 2016-2018. godine kao i Plan revizije za 2020. godinu.

Nakon završetka 58. Skupština je počela 59. redovnu sjednicu. Nova sjednica počela je polaganjem zakletve Perice Burgića, novog šefa Odjeljenja za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu. Nakon toga Skupština je donijela Odluku o izmjeni Odluke o održavanju javne rasprave o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu kojom je termin četvrte javne rasprave sa 22. februara pomjeren na 23. februar u 14 sati. Donesena je i Odluka o izmjeni Odluke o rasporedu sjedenja poslanika i drugih lica u sali za plenarna zasjedanja Skupštine nakon čega je sjednica prekinuta.

Radio Bet

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset