menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Zbog Flojdove smrti MTV zamračio ekrane širom svijeta

Urednik | 2. Juna 2020.

Televizijski kanal za mlade MTV i drugi srodni kanali širom svijeta objavili su da će zamračiti ekran obilježavajući tako nasilnu smrt Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) i pridružili se ostalim medijima u osudi rasne nejednakosti.

MTV-u su se priključili drugi ViacomCBS zabavni i muzički kanali, uključujući Comedy Central, CMT, VH1.

Flojdova smrt izazvala je masovne proteste u gradovima širom SAD-a te osudu tretmana prema američkim crncima zbog čega je zemlja rasno i politički polarizirana.

-Vidimo kako tragični utjecaj diskriminacije pogađa našu zajednicu na bezbroj načina – uključujući disproporcionalan broj nebjelaca koje je pogodio koronavirus – još jedna borba na život i smrt za naš dah – napisao je Kris Mekarti (Chris McCarthy), jedan od vodećih ljudi u mreži ViacomsCBS-u, u internoj bilješci osoblju koju je vidio Reuters.

Televizijske mreže također su javnost pozvale da se poveže s organizacijom za rasnu pravdu Boja promjene.

Potez MTV-a uslijedio je nakon poziva vodećih diskografskih kuća da obustave posao, odgode izdanja nove muzike i obećaju podršku organizacijama za rasnu pravdu zbog Flojdove smrti.

Warner Music Group, Universal Music, Sony Music i druge diskografske kuće podržale su inicijativu “Black Out Tuesday”.

Mnogi muzičari, među njima Bijonse (Beyonce), Tejlor Svift (Taylor Swift), Bili Ajliš (Billie Eilish), Rijana (Rihanna), Ariana Grande i Džej Zi (Jay-Z) oglasili su se u povodu Flojdove smrti i protesta.

-Slomljeni smo i zgroženi … Ako ste bijeli, crni, smeđi ili bilo što između, sigurna sam da se osjećate beznadno zbog rasizma koje se upravo sada događa u Americi – poručila je Bijonse u videosnimci na Instagramu.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset