Zbog mlade fudbalerke BiH, reprezentacija uči znakovni jezik

205

Sa skoro duplo više golova nego što ima godina, Jovana Stevanović iz Karakaja trenutno je najbolja golgeterka Premijer lige BiH. Ova mlada nada, zahvaljujući dobrim rezultatima u bijeljinskom Ženskom fudbalskom klubu “Radnik”, sada je još bliže svom cilju da zaigra u nacionalnom dresu. Gluva je, a na terenu nezaustavljiva.

Od Karakaja, preko Bijeljine, sve do Zenice – tako je izgledao put kojim je Jovana Stevanović prošla kako bi se približila ostvarenju svog sna. Prema riječima trenera, zbog razumijevanja igre i kvalitetnih nastupa, Jovana je dobila poziv za pripreme ženske U-16 reprezentacije BiH.

Osim za kvalitetnu igru, ova gluva fudbalerka postala je i simbol empatije, zbog činjenice da je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dosadašnje pravilo prilagođavanja pojedinca timu, zbog nje odlučio da promijeni. Koordinatorka za razvoj ženskog fudbala Ivana Vlajić kaže da je potez da u toku priprema počnu da uče znakovni jezik, naišao samo na riječi hvale i veliko interesovanje Jovaninih saigračica.

“Kad sam saznala da u ovom kampu imamo jednu reprezentativku koja je gluva i koja ima tu poteškoću, odmah sam sebe stavila u situaciju kako da ja s njom komuniciram. Automatski sam to povezala i sa cijelom grupom. U principu, u ovim grupnim sportovima individua se prilagođava grupi, ali pošto imamo specifičnu situaciju, došla sam na ideju da bi grupa mogla da uradi nešto za nju, kako bi se na taj način i ona mogla prilagoditi cijeloj toj grupi”, kaže Ivana Vlajić, koordinatorka za razvoj ženskog fudbala NSBiH.

Jovana je sa 25 golova trenutno druga golgeterka kadetske Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine ali i simbol empatije i kolegijalnosti. Njene saigračice srećne su što igraju s ovako talentovanom djevojčicom.

“Mnogo je lijepo i ovo je za nju ostavrenje sna. Mislim, uvijek je imala želju da igra za reprezentaciju i mnogo joj je drago zbog toga. Njeni roditelji i društvo su ponosni na nju zbog toga”, ističe Dajana Vignjević.

“Jako je lijepo s njom, ona je jako fina djevojčica. Prvi dan je bilo teško, bila je malo stidljiva, ali sada smo se svi uklopili”, dodaje Selma Hasić.

Isključivo igra i golovi koje je redovno slala u protivničku mrežu Jovanu su doveli bliže njenom snu da zaigra u nacionalnom dresu. Selektor Ilija Lucić kaže kako je tek po odluci da upravo Jovanu želi na pripremama, saznao za njenu poteškoću sa sluhom.

“Ja sam otišao na utakmicu kadetkinja Radnika sa Banjalukom. Pošto su kadetkinje Radnika prvaci ženske lige. Imaju dva strijelca, prvi i drugi strijelac su iz te ekipe. U razgovoru sa njihovim trenerom saznao sam da djevojčica Jovana ima problema u razvoju i kasnije u razgovoru sa koordinatorkom smo pronašli rješenje kako bismo se mi njoj mogli približiti”, navodi Lucić.

Iako su prošla tek dva časa znakovnog jezika, u Fudbalskom savezu su rekli kako bi nastavili sa učenjem, ukoliko Jovana nastavi da trenira s njima, mada im je već sada lako komunicirati – jezikom fudbala.

Komentari

komentara