Zdravstvena zaštita za turiste u Hrvatskoj

405

Bez obzira na to u kojem se turističkom mjestu nalazili, domaći i strani turisti imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć.

Domaći i strani turisti u Hrvatskoj tijekom turističke sezone mogu biti sigurni da će im zdravstvena zaštita biti dostupna, posebno kada se radi o hitnim slučajevima, poručuju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Bez obzira na to u kojem se turističkom mjestu nalazili, domaći i strani turisti imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć, objavljeno je jučer iz HZZO-a.

Turističke ambulante

 

Prema procjenama, ove godine će u Hrvatskoj boraviti oko 17 milijuna turista. Među brojnim turistima koji tijekom ljetnih mjeseci borave na obali i otocima Jadrana, dio njih će sigurno zatrebati zdravstvenu pomoć, očekuju nadležni.

image
U Hrvatskoj očekuju oko 17 milijuna turista

Domaći turisti koji imaju iskaznice HZZO-a mogu se obratiti za pomoć i koristiti usluge primarne zaštite (akutna stanja poput traume, akutne upalne i zarazne bolesti, akutni poremećaji koji zahtijevaju terapijsko zbrinjavanje i sl.) ako je mjesto u kojem ljetuju udaljeno od ordinacije njihovog izabranog doktora više od 50 km, a tada mogu ostvariti ista prava kao i kod svog doktora.

Kada je riječ o turističkim ambulantama koje na jadranskoj obali i otocima osniva lokalna uprava i samouprava u dogovoru s turističkom zajednicom, one nemaju sklopljene ugovore s HZZO-om, već pacijenti plaćaju usluge po cjeniku Hrvatske liječničke komore. Domaći i strani turisti u turističke ambulante mogu se javiti npr. radi konzultacija s liječnikom zbog manjih smetnji, uboda, opekotina od sunca, prehlade, manjih ozljeda i radi upućivanja specijalisti. No u turističkim ambulantama ne mogu ostvariti pravo na teret zdravstvenog osiguranja (recimo, dobiti recept za lijekove na teret HZZO-a niti uputnicu da daljnju obradu).

Europska kartica

 

Strani turisti koji dolaze iz zemalja Europske unije mogu uz svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja dobiti neodgodivu medicinsku pomoć u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor s HZZO-om, a to uključuje ordinacije primarne zdravstvene zaštite i bolnice.

Iz HZZO-a su objavili da su osigurali sredstva za hitnu medicinsku pomoć na državnim cestama. U vrijeme glavne turističke sezone hitna pomoć organizirana je na 20 punktova od 14. 7. do 4. 9. i to non-stop 24 sata na dan.

JADRANKA DIZDAR

Komentari

komentara