Zemljotres 8.2 Rihtera pogodio Meksiko, krenuo cunami

495

Zemljotres magnitude 8,2 stepena po Rihteru pogodio je jutros južnu obalu Meksika, saopštio je Američki Geološki centar. Izdato je upozorenje na cunami. Ima žrtava.

Epicentar zemljotresa bio je 123 kilometra jugozapadno od grada Pihihipan na dubini od 33 kilometra, prenosi Rojters. Kako se navodi, potres se osjetio i u prijestonici Meksiko Sitiju, a stanovnici su zbog jačine istrčali na ulice. Prema posljednjim informacijama, na putevima su kolone vozila koja bježe od cunamija. Za sada potvrđene dvije žrtve.

Najprije je objavljeno da je zemljotres bio jačine osam stepeni, ali je kasnije saopšteno da se radilo o još jačem potresu, odnosno da je njegova magnituta bila 8,2.

Kako navode lokalni mediji odmah je izdato upozorenje na cunami, u kom se navodi da bi meksičku istočnu obalu mogao da pogodi talas visine tri metra ili više metara.

Američki centar za upozorenje od cunamija potvrdio je da se talas već formirao da za sada iznosi skoro jedan metar.

Takođe, navodi se da zbog zemljotresa postoji opasnost od cunamija i za Gvatemalu, Honduras, Meksiko, El Salvador i Kostariku. Još uvijek se procjenjuje rizik za Guam, Havaje i druga pacifička ostrva.

 

Komentari

komentara