Ženama dozvoljeno korištenje spreja za omamljivanje

1038

Na području Kantona Sarajevo od januara do septembra 2015. godine, građanima je izdato 788 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 1.130 oružnih listova, navodi se u devetomjesečnom izvještaju Ministarstva za unutrašnje poslove KS-a.

MUP KS: U julu izdato skoro 100 dozvola za nabavku vatrenog oružja

Građani u službi policije: Smiju zadržati počinitelja krivičnog djela, ali ga ne smiju tući

U periodu januar – septembar 2015. godine evidentirana su 72 krivična djela koja su regulirana Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, a počinilo ih je 76 izvršilaca, od kojih je 39 lišeno slobode.

Zbog straha od kriminala mnogi ljudi nabavljaju oružje ili uče borilačke vještine, nastojeći se zaštititi. Zanimljiva je i činjenica da skoro nije zabilježen slučaj da se legalno oružje koristilo u nekoj kriminalnoj aktivnosti.

A da li ste znali da je od 2008. godine i Skupština Kantona Sarajevo Zakonom o nabavljanju, nošenju i nošenju municije i oružja dozvolila upotrebu spreja za samoodbranu, i to isključivo ženskim osobama.

Sprej za omamljivanje je naprava kojom se usmjereno izbacuju u vidu mlaza ili pjene neškodljive nadražljive tvari za onesposobljavanje pojedinca i koje na ljudsko zdravlje imaju kratkotrajan učinak, piše u Zakonu.

Sprej se može nabaviti bez odobrenja nadležnih vlasti, ali se kupovina i posjedovanje mora prijaviti nadležnoj policijskoj upravi u roku od osam dana.

Sprej, poznat i kao OC sprej (“oleoresin capsicum”), OC plin, je agens suzavca (hemijski spoj koji iritira oči, izaziva suze, bol, i privremeno sljepilo) koji se koriste u radu policije i ličnoj samoodbrani, uključujući i odbranu protiv pasa i medvjeda.

Njegov upalni efekt izaziva zatvaranje očiju kod napadača, privremeno sljepilo, tako da je onesposobljen i do 60 minuta.

Sprejevi su dizajnirani da se ne mogu aktivirati sami.

Na našem tržištu se mogu naći i po cijenama do 20-30 KM.

(Radio Sarajevo)

Komentari

komentara