Zenica: Federalni i kantonalni zvaničnici o sudbini radnika Željezare

177
U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas će biti održan sastanak o rješavanju statusa radnika Željezare Zenica. Sastanku će prisustvovati predstavnici sindikata i menadžmenta kompanije “ArcelorMittal”, kao i federalni ministar industrije energetike i rudarstva Nermin Džindić i premijer ZDK Miralem Galijašević.

Na sastanku bi trebalo da budu definisani naredni koraci u rješavanju radno-pravnog statusa oko 340 radnika Željezare Zenica u kojoj je pokrenut predstečajni postupak.

Radnici ove firme prošle sedmice su, za vrijeme dvodnevnog protesta, zaustavljali odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17, u dijelu kojim ta saobraćajnica prolazi kroz Zenicu.

Sindikat Željezare instistira da im se pomogne u obnovi procesa proizvodnje hrane za radnike “ArcelorMittala”, jer te poslove može uspješno da obavlja oko 120 radnika ovog preduzeća, kako su ga obavljali više od 50 godina za potrebe Metalurškog kombinata u Zenici.

Pored toga postoji i nekoliko drugih aktivnosti koje se vrlo brzo mogu staviti u funkciju privređivanja u predstečajnom postupku, čime bi se zaštitila osnovna prava radnika

BHRT

Komentari

komentara