menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Živinice dobile prvi besplatni električni punjač za automobile

Urednik | 29. Avgusta 2019.

Na zgradi Gradske uprave Živinice u srijedu  je postavljen i pušten u rad savremeni aparat za besplatno punjenje električnih automobila, te je time naš grad dobio prvu stanicu za napajanje.Riječ je o savremenom punjaču koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta, a s tim punjenjem prosječni električni automobil može preći oko 200 kilometara.

Nabavka punjača za električne automobile omogućena je kroz saradnju sa UNDP-om i Slovačkom ambasadom. Pored instalacije punjača, kroz navedenu saradnju je nedavno postavljeno deset smart uličnih lampi u Topličkoj ulici Grada Živinice.Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića radi se o pilot projektu preko kojeg je deset smart uličnih lampi postavljeno u Topličkoj ulici, a nakon testne faze aplicirat će se za nove projekte kroz koje će se obezbijediti smart lampe u cilju kvalitetnog osvjetljenja cijelog područja Grada Živinica.

Napominjemo, da je gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao Projektnu dokumentaciju za Smart City – pametni grad. S tim u vezi gore navedeni projekti predstavljaju “ Smart city” rješenja kojima se štedi novac i podiže kvalitet života.Održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju.

“Na zgradi Gradske uprave Živinice postavili smo jedan sofisticiran aparat za punjenje električnih automobila, a preko Slovačke ambasade i UNDP-a smo ga uspjeli besplatno dobiti. Naime, Grad Živinice je, zajedno sa Zadrom i Nikšićem, nosioc projekta Smart City, a u okviru projekta smo dobili deset smart lampi i navedeni aparat za punjenje. Željeli smo da naš grad preraste u jedan savremen grad tako što ćemo ga okrenuti ka Europi, a prema svim standardima koje smo do sad ispunili mi idemo u tom pravcu. Smatram da će ovo biti jedan pozitivan signal kojim ćemo dati potencijal i mogućnost da se i na privatnim pumpama krene sa postavljanjem električnih punjača, kako bi stimulisali naše građane da uzimaju ovakvu vrstu automobila. Postavljanjem punjača za električne automobile smo također potencionalnim investitorima koji često dolaze sa električnim automobilima u naš grad željeli pokazati da imaju mogućnost punjenja istih. Napominjem, da će punjenje električnih automobila biti besplatno”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Radio Bet / Izvor: (TIP)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset