ZLO KOJE NE SPAVA: Svekrve i punice i kako se nositi sa njima

803

Svekrve i punice… Otkad je uspostavljena institucija braka, uspostavljen je i vječiti rivalitet majki.

One ne vole naše, ali ni mi nismo ludi za njihovim. U najvećem broju slučajeva riječ je o pitanju kontrole, ali da li je to i jedino pitanje vječitog spora?

Kada bismo se zapitali koje od dva pitanja je starije, ono o kokoški i jajetu, ili ono ko je na koga više alergičan – mi na punicu ili ona na svekrvu, vjerovatno nikada ne bismo došli do traženog odgovora. U oba slučaja poletjele bi perke, a o broju polupanih jaja ovdje nećemo raspravljati…

Pitanje kontrole

Vjerovatno ste primjetili da majke ponekad umiju biti malo posesivne… Nemojmo ih kriviti. Fenomen se može pripisati, pa i nekom vidu profesionalne deformacije. Njihovo radno mjesto roditelja, odgajivača i vaspitača, definitivno je radno mjesto sa najdužim radnim stažom, što bi se reklo – od kolijevke, pa do groba… Logično, tokom tog radnog staža, postaju usko profilisane za sve najbolje odluke i izbore, u svom, a naročito u vašem životu, i jednostavno u njihove postupke ne treba sumnjati, jer majka zna najbolje… Barem one tako misle. Činjenica je da majke u svojoj savjetodavnoj ulozi ponekad pretjeraju i tada ste u problemu, prenosi Kurir.

Ko će koga…

Što se punica tiče, naš problem je lahko rješiv jer je muškarcima urođena ta opcija “ignore”. Ova opcija se lahko primjenjuje u većini svakodnevnih situacija – smarač koji davi o svojim Kazanova poduhvatima, zatim njeno trabunjanje o najnovijim cipelicama koje je vidjela na rasprodji..”ignore”, njeno gunđanje sa tendencijom prerastanja u hronično zvocanje – “ignore”, i na kraju jedno veliko “ignore” na svako punicino – zete, vidi, ja mislim… Međutim, što se žena tiče, rivalitet sa svekrvama poprima sasvim druge dimenzije. One imaju posla sa majkama njihovog muža, kojima mi, eto, dođemo – sinovi. A nema majke koja će u ruke nekoj tamo potpunoj strankinji dati svoje čedo tek tako. Strankinja će morati dobro da se pomuči da mu bude druga majka, mada realno, šta god da uradi ona to nikada neće biti, i draga svekrva će uvijek imati jedno negodojuće Hmmm.. na sav trud svoje drage snahe.

Rješenje?

Rješenje – ne postoji. Pa šta mislite, zbog čega ova priča traje tako dugo? Ipak, moguća je jedna preventivna mjera, a to je bijeg od zajednice. Vi i vaša supruga započinjete novo poglavlje u svojim životima, osnovali ste svoju zajednicu koju činite vas dvoje plus djeca i zato, ako već imate problema sa uplitanjem stranih faktora, morate nastojati da svoju zajednicu učinite samo svojom. Majkama su posjete, naravno, dozvoljene, ali samo uz prethodnu najavu i zakazivanje posjete uz dostavu protokola posjete u pisanoj verziji.

(Crta)

Komentari

komentara