Značajan program za 55 godina Nobelove nagrade Andriću

575

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine slavi 55 godina rada u godini kada se obilježava i pedeset peta godišnjica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Tim povodom zaposlenici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti pripremili su zanimljiv program. Otvaranje je zakazano u subotu, 18. juna sa početkom od 20 časova.

Tako će u okviru ovih dviju značajnih godišnjica biti održani :izložba Mostovi Nedima Mušića, otvorenje i proširenje Stalne postavke Muzeja, promocija audiovodiča kroz stalnu postavku, promocija digitalnog izdanja originalnog rukopisa „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića, predstava SARTR-a Vesela večer, izložba „Poljska u bh. teatarskom srcu“.

Digitalno izdanje Andrićeve “Na Drini ćuprije” uredio je Damir Arsenijević, a podršku je dala Fondacija za historijsku baštinu.

Inače po Andrićevoj želji originalni rukopis romana njegovog romana nalazi se u vlasništvu Muzeja.

Chris Bennett iz Fondacije istakao je da je na ovaj način Andrićev roman sačuvan za buduće generacije.

Program

Ambasador Poljske u BiH Andrzej Krawczyk povodom programa koji je realizovala savjetnica u Muzeju Amina Abdičević „Poljska u bh. teatarskom srcu“ naveo je da ne postoji pozorište u BiH koje nije postavilo na scenu nekog poljskog dramskog pisca.

On je također izrazio zadovoljstvo i obilježavanjem godišnjice Nobelove nagrade Ivi Andriću, jer kako je istakao Andrić je studirao u Krakovu.

Ime savjetnice Muzeja Amine Abdičević veže se za još jedan događaj značajan za Muzej. Riječ je o tome da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti prvi put dobija stalnu postavku vezanu za pozorišnu umjetnost.

Kako kaže Abdičević tu je predstavljena kratka povijest bh. pozorišnih institucija, dramskih pisaca, scenografa, glumaca, kostimografa. Ukratko sve ono što čini povijest bosanskohercegovačke teatarske umjetnosti.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šahabović izrazila je zadovoljstvo i zahvalu onima koji su pomogli poput amabasada Poljske, Norveške, volontera i svih koji su dali podršku.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine osnovan je 1961. godine pod nazivom Muzej književnosti Bosne i Hercegovine. Svoje sadašnje ime dobio je 1977. godine.

Prema procjeni Muzej posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki koje broje više od dvadeset hiljada eksponata.

Komentari

komentara