Znakovi da tijelu nedostaje bitan mineral: Srce pati zbog manjka kalija

221

Kalij je jedan od ključnih minerala neophodnih za normalno funkcioniranje tijela. Ako je nivo kalija u tijelu nizak, važne funkcije organizma bit će usporene, njihov rad poremećen, a bit će pogođeno cjelokupno zdravlje.

O tome koliko je kalij bitan za organizam, ne govori se tako često, ali on je iznimno bitan za snagu u mišićima, rad nerava i zdrav kardiovaskularni sistem.

Konstantna iscrpljenost

Kalija ćete najviše pronaći u avokadu, bananama, bijelom grahu, paradajzu, blitvi i špinatu. No, čak i ako konzumirate dnevno preporučenu dozu od 4.700 miligrama, možete biti u manjku. Naime, što više natrija unosite u organizam, to je veća potrošnja kalija. Natrij, kalij i magnezij moraju biti u odnosu – nijedan ne smije isključivati drugi.

Svaka ćelija organizma treba dovoljnu količinu kalija da bi funkcionirala. Ako ste nakon svake male aktivnosti iscrpljeni i umorni, a znate da ste spavali dovoljno, onda uzrok može biti nedostatak kalija.

Slabost i grčevi

Ako se vaši obroci sastoje od čipsa, čokolada i ostalih brzih zalogaja, onda bez provjeravanja možete znati da vam nedostaje kalija. Značajno smanjite unos soli iz prehrane kako biste pomogli tijelu da zadrži potrebne količine kalija u organizmu.

Također, kalij igra veliku ulogu u kontrakciji mišića pa, kada je nivo kalija nizak, možete osjetiti slabost ili čak i grčeve u mišićima.

 

Gubitak svijesti

Kada organizam naprasno ostane bez kalija, otkucaji srca bit će toliko usporeni da ćete se osjećati kao da gubite svijest. Ova pojava se ne može ograničiti samo na pad kalija u organizmu, postoje i drugi uzroci, ali ako vam se to dogodi, javite se ljekaru da ustanovi pravi uzrok. Hronični nedostatak kalija izrazito je povezan sa povišenim krvnim pritiskom, koji je opasan po život.

 

Lupanje i podrhtavanje srca

Nedostatak kalija može izazvati srčane probleme, uključujući nepravilan ritam i podrhtavanje. Štaviše, može utjecati i na koordinaciju pokreta srca, koje kontroliraju električni impulsi. Ako želite da zaštitite srce od infarkta i drugih oboljenja, pobrinite se da svakog dana unesete dovoljno kalija.

 

Peckanje i utrnulost

Kalij je ekstremno važan mineral za ljudsko tijelo, jer poboljšava zdravlje nervnog sistema. Ako je njegov nivo snižen, ne čudite se ako se javi osjećaj peckanja na bilo kojem mjestu na tijelu, kao i utrnulost.

 

Zatvor i nadutost

Nizak nivo kalija usporava funkcije organizma pa probavni sistav nije iznimka. Probavni zatvor i grčevi u želucu su, također, moguća pojava. Naravno, ta stanja mogu uzrokovati i drugi faktori, ali vi ćete sigurno znati ako ste jeli hranu koja uzrokuje probavne smetnje pa možete isključiti nedostatak kalija kao uzrok.

Visok pritisak

 

Stručnjaci smatraju da kalij ublažava efekte natrija, koji je poznat kao jedan od uzročnika visokog krvnog pritiska. To je još jedan razlog da ne dozvolite da tijelu zafali ovaj važni mineral.

(Avaz)

Komentari

komentara