Zube ne treba prati odmah nakon jela, niti u tuš kabini ili na šolji

173
Portrait of pretty young woman brushing her teeth.
Zube ne treba prati odmah nakon jela zato što zubi i desni omekšaju tokom jela te ih je lakše oštetiti ako ih odmah istrljate četkicom. Stručnjaci preporučuju da sačekate 30-40 minuta nakon jela.

Iako plivanje ne uzrokuje nikakve negativne posljedice na tijelu, ne preporučuje vam se da dovodite usta u kontakt s vodom iz bazena. Razlog ovome jeste činjenica da se za dezinfekciju i održavanje vode koriste tvari koje su štetne za zube te su naučnici u osamdesetim proveli istraživanje u kojem je utvrđeno da 40 posto ispitanih profesionalnih plivača ima velike probleme sa zubima.

Kafu pijte što je brže moguće te izbjegavajte razvlačenje konzumiranja na više od 20 minuta jer tako dajete više vremena kofeinu da uništava desni i boju zuba.

Zube uvijek perite posebno, nikada to nemojte raditi u isto vrijeme kada se tuširate ili na šolji. Ovo je proces kojem se trebate u potpunosti posvetiti. Stručnjaci savjetuju da pustite omiljenu pjesmu sebi i svom djetetu, jer ćete mu na taj način skrenuti pažnju dvije-tri minute.

Također se ne preporučuje bušenje jezika ili žvakanje leda, jer oboje može poremetiti desni i zube te vam zbog toga mogu ispasti plombe.

Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara