menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Zvizdić pojasnio zašto je važno da se usvoji godišnji nacionalni program za NATO

Urednik | 12. Februara 2019.

Politička ozbiljnost i odgovornost, mir i stabilnost, socio-ekonomski razvoj i borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH su ključni zadaci svih dužnosnika i političkih partija. Ove ciljeve BiH može dosegnuti samo kroz provođenje neophodnih reformi i kontinuiranu realizaciju aktivnosti na putu evropskih i NATO integracija, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U saopćenju za javnost Zvidić ističe kako toga možda nisu svjesne antizapadno orijentirane političke snage, ili jesu, ali imaju druge uskostranačke interese, ali je svjesna nadmoćna većina građana BiH, kao i brojni prijatelji BiH iz međunarodne zajednice koji podržavaju BiH u etapnoj realizaciji tog ključnog vanjskopolitičkog cilja.

“Zbog toga je izuzetno važno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godišnjeg državnog plana izjednačava sa punim članstvom BiH u NATO savezu. Takva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljnjim faznim napretkom prema NATO integracijama“, naveo je Zvizdić.

Također smatra važnim da podsjeti na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je “godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti”.

Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, kako podsjeća predsjedavajući Zvizdić, obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.

Zvizdić naglašava da je jednako važno, i za mlade ljude i perspektivu njihovog zapošljavanja, možda i najvažnije, činjenica da je put ka NATO integracijama, osim prijeko potrebne sigurnosti, usko povezan i sa ekonomskim napretkom, i privlačenjem i povećanim prilivom direktnih stranih investicija, što u konačnici vodi ka ekonomskom razvoju i otvaranju hiljada novih radnih mjesta.

Kao primjer navodi da je dovoljno pogledati višestruki rast ekonomskih parametara zemalja iz susjedstva ili šireg regiona prije i poslije pristupanja NATO savezu i sve će biti potpuno jasno.

“Zato predstavnici politika koje su proevropsko orijentirane i koje zagovaraju saradnju, kompromis i zajedničko djelovanje u cilju općeg dobra, kako bi stavili u funkciju ogroman bosanskohercegovački razvojni i stabilizacijski potencijal, trebaju donijeti hrabru i dugoročno opravdanu i ispravnu odluku, i glasati za usvajanje prijedloga prvog godišnjeg nacionalnog programa za 2018/19, i stvoriti uvjete za mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost generacijama koje dolaze”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u saopćenju za javnost.

Radio Bet / Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset