Zvizdić u Minhenu razgovarao sa komesarom Hahnom

214
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas na marginama Sigurnosne konferencije u Minhenu sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom koji mu je uputio čestitke za usvojene odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Komesar Hahn je rekao da je neophodno nastaviti napore u realiziranju reformskih procesa na putu ka EU integracijama. Rekao je da će odgovori na Upitnik biti korišteni da Evropska komisija ocijeni sposobnost i zrelost zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije predstavlja završetak najkompleksnije faze na putu BiH ka Evropskoj uniji. Rekao je i da je usvajanje odgovora iz Upitnika najbolja poruka gdje BiH želi biti i gdje ona i istinski pripada. Naglasio je i da je Bosna i Hercegovina potpuno opredijeljena da evropske integracije ostaju najvažniji vanjskopolitički cilj kojem je BiH posvećena.

 

Predsjedavajući Zvizdić se danas kratko susreo i s ministrim vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Drugi dan Sigurnosne konferencije u Minhenu, predsjedavajući Zvizdić prisustvovao je obraćanjima zamjenika kancelarke i ministra vanjskih poslova SR Njemačke Sigmara Gabriela, premijerke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Therese May, predsjednika Evropske komisije Jean Claude Junckera, te premijera Austrije Sebastiana Kurza, Turske Binali Yildirima, Francuske Edouarda Philippea i Poljske Mateusza Morawieckog, kao i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
(Vijesti.ba)

Komentari

komentara