Zvornik: Radnici “Alumine” izlaze na proteste

341

Za danas je u Zvorniku najavljen protest radnika preduzeća „Alumina“, čije račune je 12. aprila blokirao Osnovni sud u tom gradu, zbog potraživanja firme “Pavgord” iz Foče.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Alumine” Radenko Smiljanić proteste je najavio ispred zgrade te pravosudne institucije, ističući da će radnici protestovati sve dok Sud ne deblokira račune.

Smiljanić je dodao da ima najava da će ovim protestima pridružiti i radnici “Boksita” iz Milića i rudnika iz Srebrenice, kao i drugih firmi koje su u sistemu poslovanja povezane sa kompanijom “Alumina”.

O novonastaloj situaciji juče je s rukovodstvom i sindikalcima „Alumine“ razgovarao ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić ocijenivši da je u cijelom ovom slučaju do sada “najispravniju odluku od interesa” za “Aluminu” i Republiku Srpsku (RS) donio Okružni privredni sud u Banjoj Luci, koji je naložio Osnovnom sudu u Zvorniku da „promijeni svoj stav“ i da se deblokira račun kompanije.

“Osnovni sud u Zvorniku do danas tu odluku nije izvršio i sada imamo spor na relaciji dvije pravosudne institucije, što je nedopustiva praksa”, ustvrdio je Đokić.
Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika navodi da je odluka suda o blokadi računa preduzeću nanijela veliku štetu, a dnevni gubici iznose oko dva miliona KM.

“Ovo je tragedija. Imamo svoje pare na računu, ali sada neće biti plate zato što se neko igra s ‘Aluminom’. Da bi fabrika ponovo krenula treba minimalno godinu dana i 50 miliona K”, rekao je Motika.
Iz „Alumine“ su ranije naveli da je svrha blokade da se namiri „kontroverzno potraživanje“ koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima.

Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća „Pavgord“, otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi koja su procjenjena na 85.643.000 eura.

Sklopio je ugovor s Litvanskom Ukio bankom kojom je preuzo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona eura.

Iz “Pavgorda” su saopćili da im namjera nije blokada dužnika, niti prenos sredstava sa računa “Alumine”, nego dogovor u kojem bi se “Pavgordu” priznala prava stečajnog povjerioca.

 

 

 

Izvor:BHRT

Komentari

komentara