menu Naslovna chevron_right
BiHCrna hronika

Do kada će građani biti taoci straha i nijemi posmatrači? Godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca

Urednik | 6. Februara 2016.

Prošlo je osam godina otkako je Sarajevo i cijelu BiH potresla užasna vijest o stradanju 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca, dječaka anđeoskog lica koji prvo pretučen a potom i na smrt zboden u sarajevskom tramvaju. Kao da to nije bilo dovoljno da se probudi svijest, naredne godine ubijen je Amar Mistrić. Imao je 23 godine.

b_160205091

Denis bi danas imao 25 godina. Završio bi studije, možda radio, imao ljubav, uživao u mladalačkim godinama… Ali nije imao priliku da doživi mladost. Amar je ubijen u cvijetu mladosti. Danas bi možda imao svoju djecu i uspješno vodio kafić u kojem je radio kada je tog 13. augusta 2009. godine svirepo pretučen i ubijen.

Oba puta građani su izašli na ulice i tražili promjene zakona, veću sigurnost i pozivali jedni druge na savjest, suosjećanje i pomaganje jedni drugima kada su u nevolji. Obećali smo da “nikada više” nećemo okrenuti glavu kada neko nekoga bude zlostavljao, tukao ili mu prijetio.

Nakon Amara, ubijen je Vedran Puljić. Ubio ga je policajac, osoba od koje se očekivalo da zaštiti građane. Oliver Knezović još nije osuđen.

Četrnaestogodišnji Mahir Rakovac izvršio je samoubistvo u sarajevskom naselju Dobrinja. Prema izjavama svjedoka, sjedio je ispred ulaza, sam i utučen. Niko mu nije prišao da ga pita zašto sjedi tu sam. Da jeste, Mahir bi danas možda bio živ i nastavio sanjati snove o svojom djetinjstvu, mladosti i budućnosti. Mahira nema.

Rezultati posljednjih naučnih istraživanja o strahu od kriminaliteta, provedenih na području Sarajeva, pokazali su da se građani osjećaju nešto nesigurnije nego u ostalim gradovima zapadne Evrope, o čemu je naš portal pisao ranije. Psiholozi smatraju da je to jedan od razloga zbog kojeg građani ne reaguju kada vide čin nasilja. No, postavlja se pitanje do kada ćemo biti taoci hroničnog straha?

“Ovaj začarani krug se ponavlja od incidenta do incidenta. Novinari malo osvijetle problem, ali to traje nekoliko dana i opet isto. Naš problem je u tome što građani jednostavno nemaju povjerenje u organe formalne socijalne kontrole, pa i u policiju između ostalog. Teško je uvjeriti običnog čovjeka da bude dio zajednice i da participira u stvaranju ambijenta sigurnog življenja, kada se on jednostavno teško može osloniti na kvalitet usluge koju vidi i koju živi svaki dan od zvaničnih organa”, kazao nam je ranije profesor kriminologije Elmedin Muratbegović.

Hronični strah savladao je Haris Žiga koji je imao 50 godina kada je 2012. godine branio sugrađana, vlasnika trgovine, od huligana koji su ga napali. Huligani su postali ubice i ubili su ga. Žiga je reagovao, ali niko njemu nije pritekao u pomoć.

Začarani krug se nastavlja. Do kada, ne zna se.

(Bet radio/Izvor: Klix.ba)

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset