menu Naslovna chevron_right
Zdravlje

Imate modrice po tijelu, a niste se udarili: Ovo su mogući razlozi

Urednik | 15. Juna 2023.

Modrice se po tijelu najčešće javljaju prilikom udarca koji izazivaju povredu kože ili tkiva ispod kože. Međutim, modrice mogu nastati i kao znak određenih zdravstvenih problema.

Kako koža nije spolja oštećena, nećete vidjeti takozvano spoljašnje krvarenje. Međutim, krvni sudovi ispod kože su oštećeni i izazivaju krvarenje. U početku modrica izgleda crveno ili ljubičasto, a kasnije postaje plava, zelena, smeđa ili žuta.

Lijekovi i suplementi

Hematolog Dana Anđelini navodi da je normalno da se vide male modrice na rukama i nogama, ali da ničim izazvane modrice na torzu, leđima ili licu mogu da budu razlog nekih zdravstvenih problema.

Osim povreda, modrice mogu da izazovu lijekovi poput aspirina, ibuprofena i antidepresiva, kao i oni koji razblažuju krv.

Čak i određeni suplementi kao što su giseng, ginko i riblje ulje mogu da izazovu ovaj fenomen. Drugi mogući uzroci modrica su nedostatak vitamina B12, C ili K.

Poremećaj u krvi i alkohol

Također, treba obratiti pažnju na poremećaj krvi kao što je takozvana Von Vilebrandova bolest, hemofilija ili drugi sličan poremećaj zgrušavanja krvi. Osim toga, drastičan unos alkohola i neuhranjenost mogu da dovedu do pojave modrica.

Posjeta ljekaru je neophodna ako vam modrice ne nestanu ni poslije sedam dana, ako se nalaze na dijelu tijela gdje je mala vjerovatnoća povrede i ako se stalno vraćaju.

Ukoliko vaš ljekar ne prepozna uzrok nastanka modrica, neophodno je da vas uputi na detaljnu analizu krvi.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ/E. Ag./FOTO:Internet

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset