menu Naslovna chevron_right
BiHVrijeme

Olujno nevrijeme u većem dijelu BiH, vjetar nosi krovove, kida dalekovode.

Urednik | 10. Februara 2016.

Olujno nevrijeme sa jakom kišom, praćeno snažnim udarima vjetra uzrokovalo je plavljenje gradskih saobraćajnica i otežan saobraćaj većem dijelu BiH. Oko 9.15 sati Banja Luka je u kratkom vremenskom intervalu bila zasuta pljuskom, što je izazvalo slabu vidljivost, a tamni oblaci su prekrili nebo.

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banja Luka poziva stanovništvo na oprez zbog prognoze Republickog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se, na podrucju Banje Luke očekuju jak vjetar i obilnije kiše, koje mogu dovesti do porasta manjih vodotokova bujicnog karaktera.

Istovremeno, apeluju na sugradane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti bezbjednost prolaznika.

Vjetar u Foči čupao voćke i obarao crijepove Olujni vjetar koji je puhao prošle noći pričinio je veliku štetu na kućama, pomoćnim objektima i u voćnjacima u selu Đeđevo kod Foče.

Mještanin Anđelko Veljović ispričao je da je vjetar obarao crijepove sa krovova kuća, skidao limene krovove štala, sušara i koliba, lomio grane i čupao voćke iz korijena. Mještani još od ranog jutra užurbano popravljaju krovove, da bi zaštitili svoje domove od kiše koja ne prestaje da pada od noćas. Veljović je rekao da u Đeđevu ne pamte ovako jaku oluju. Vjetar je sinoć na području opštine Foča izazvao i više kvarova na elektro-mreži, pa su bez struje Miljevina, Bukovica, Mješaja, te šira područja Tjentišta i Zavaita. Električari su na terenu i rade na otklanjanju kvarova. U Srebrenici vjetar oštetio krovove i cijepao plastenike Jak vjetar, koji povremeno postaje olujni, oštetio je krovove na mnogim kućama i drugim objektima, te pokidao i pocijepao veliki broj plastenika na području opštine Srebrenica, podaci su lokalne službe Civilne zaštite.

Zbog oštećenja na elektro-mreži bez struje je ostalo selo LJubisavići i radi se na otklanjanju kvarova koje je vjetar izazvao da bi se normalizovalo elektrosnabdijevanje. Krovovi kuća i drugih objekata kao i plastenici oštećeni su u selima Klotjevac, Kutuzero, Podravanje, Žutica, Skelani i u urbanom dijelu Srebrenice. Dijelove krovova vjetar je čupao i kidao, pocijepan je i uništen veći broj plastenika, a otežano je i kretanje lokalnim i seoskim putevima zbog oborenog drveća i grana koje je vjetar i čupao i lomio.  “Najvažnije je da nije bilo povrijeđenih i ugroženih stanovnika, a šteta će biti utvrđena”, rekao je Srni stručni saradnik za poslove civilne zaštite ove opštine Hasudin Mustafić.

Vjetar prekinuo dalekovod Višegrad-Međeđa Olujni vjetar, koji je prošle noći zahvatio teritoriju višegradske opštine, prekinuo je 10-kilovoltni dalekovod Višegrad-Međeđa, pa je bez struje ostalo oko 800 domaćinstava. Upravnik Radne jedinice “Elektrodistribucije” Višegrad Radojko Stašević rekao je novinarima da su ekipe na terenu i otklanjaju kvarove. U jutarnjim časovima izbio je požar na trafo-stanici u selu Han Brdo pa su električari isključili dalekovod Višegrad-Sjemeć-Rogatica, da bi mogli intervenisati na trasi. Iz Civilne zaštite Višegrad stiglo je upozorenje o najavi prolazno olujnih udara vjetra, koji će zahvatiti Sarajevsko-romanijsku regiju i Podrinje.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset