menu Naslovna chevron_right
Nekategorisano

Spasioci u Maroku u utrci sa vremenom u potrazi za preživjelima

Urednik | 11. Septembra 2023.

Spasioci su se u ponedjeljak suočili sa utrkom s vremenom da iskopaju moguće preživjele iz ruševina devastiranih sela u planinama Atlas u Maroku, tri dana nakon najjačeg zemljotresa u ovoj zemlji ikada, prenosi AFP.

 

Potres magnitude 6,8 koji je pogodio u petak kasno jugozapadno od grada Marakeša odnio je više od 2.100 života i povrijedio više od 2.400, od kojih su mnogi ozbiljno, prema zvaničnim podacima ažuriranim kasno u nedjelju.

Rabat je u nedjelju objavio da je prihvatio ponude pomoći četiri strane zemlje, dok su mnoge druge zemlje također rekle da su spremne poslati pomoć.

Vlasti su pozitivno odgovorile “u ovoj fazi” na ponude Španije, Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata “da pošalju timove za potragu i spašavanje”, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo napominje da su strani timovi bili u kontaktu s marokanskim vlastima radi koordinacije napora, te navodi da su prihvaćene samo četiri ponude jer bi “nedostatak koordinacije mogao biti kontraproduktivan”.

Druge ponude bi mogle biti prihvaćene u budućnosti “ako se potrebe budu razvijale”, navodi ministarstvo.

RADIO BET/IZVOR:FENA/Foto: Pixsell

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset