menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Uvedena zabrana ulaska kamiona iz Srbije na Kosovo

Urednik | 15. Juna 2023.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Džejal Svecla priopćio je da je iz sigurnosnih razloga, zbog uhićenja trojice kosovskih policajaca u srijedu, uvedena zabrana ulaska kamiona iz Srbije na Kosovo.

Svečla je naglasio da će odluka biti na snazi do nove sigurnosne procjene.

– Postoje i preliminarne informacije o uhićenjima naših državljana na graničnom prelazu Merdare i dao sam nalog da se iz sigurnosnih razloga na svim graničnim prelazima zabrani ulazak kamiona koja dolaze iz Srbije. Ova mjera će se nastaviti do još jedne sigurnosne procjene – rekao je Svecla.

Povodom uhićenja trojice pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije, Svecla je izjavio da je Kosovo u koordnaciji sa međunarodnom zajednicom po tom pitanju.

– Ne znamo gdje se nalaze, gdje ih drže, uhićeni su i nalaze se u rukama srpskih institucija. Naša reakcija je jasna. Koordiniramo se s međunarodnom zajednicom da bude krajnje jasno o ovom zločinačkom koraku Srbije, kao i da iskoristimo sav utjecaj da se službenici koji su obavljali svoje dužnosti, u svojoj zemlji, na svojoj teritoriji, vrate što prije na Kosovo, zajedno s opremom, sa svim stvarima – dodao je Svecla, prenosi Kosovo online.

Srpski organi reda saopćili su da su tri pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije uhićena na teritoriji središnje Srbije, a kako je u srijedu večer potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, oni su prešli administrativnu liniju i ušli čak 1.8 kilometara na teritoriju općine Raška.

RADIO BET/IZVOR:FENA/Foto: Twitter

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset