menu Naslovna chevron_right
BiHRadioBetVijesti

Vodovod, Kulturni centar, Dom zdravlja: Intervju sa općinskim načelnikom Općine Gradačac

admin | 29. Decembra 2015.

Imali smo priliku razgovarati sa načelnikom općine Gradačac, mr.sci. Edisom Dervišagićem, koji nam je iznio pojedinosti o projektima koji su završeni u protekloj 2015. godini, kao i planove u narednoj 2016. godini.

Šta je od projekata realizovano u ovoj godini? Od čega će građani imati bolje uslove za život i rad na području Općine Gradačac?

Mi smo tokom ove godine realizovali zaista veliki broj projekata i vjerujem da ćemo imati priliku da to detaljnije izaniliziramo, ali ukupno u ovom periodu, u protekloj godini, što projekata koji su na određen način počeli u prethodnoj a završeni u ovoj godini, što projekati, koji su u ovoj godini krenuli sa implementacijom i završeni, realizovani su u vrijednosti od preko 4 miliona KM. Obzirom da je Općina Gradačac, općina koja ima izvršenje budžeta nešto preko 10 miliona KM, ovo je zaista jedan impozantan podatak, jer preko 40 % budžeta išlo je u kapitalne projekte.

gradacac-edis-dervisagic-intervju (2)


Ima li dovoljno sredstava za sve te projekte?

Mi sredstva realno planiramo. Naravno, ovdje treba naglasiti da se dobar dio sredstava povuče sa viših nivoa, i vrlo često krene ta polemika, pa i na samoj sjednici Općinskog vijeća “čije su pare”, itd. Ovdje treba jasno naglasiti da mi za neke projekte zaista povlačimo od Vlade kantona, od Federalne Vlade, i iz raznih drugih izvora, mislim na strane donacije.

Mislim da naša Općina obzirom na to, koliko se sredstava prikupi po raznim osnovama, znatno manje povlači sredstava nego što bi to imala na raspolaganju, kada bi drugačiji zakon bio, kada bi samo uređenje BiH, kada ne bi bilo ove komplikovane podjele na entitete, kantone, općine itd.


Koji su planovi za sljedeću godinu? Imali smo poskupljenje vode. Ide li taj projekat, ima li tu nekih kočnica?

Taj projekat i neće ga ništa zaustaviti. Mi smo previše daleko otišli, da bi stali. Općina Gradačac je u decembru prošle godine uspjela da putem BiH, kao države, potpiše ugovor o zajmu od 6 miliona eura sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i tih 6 miliona eura, prate grant sredstva od 3 miliona eura. Dakle mi govorimo oko 18 miliona KM.

Problem je nastupio u tome što Općina Gradačac može podići kredit u ukupnom iznosu od 4 miliona eura, a nedostajuća 2 miliona eura je trebala da garantuje Vlada TK.

To je jako dugo potrajalo, mi smo izgubili više od 10 mjeseci. Na koncu se Vlada TK izjasnila da ne može potpisati ugovor o zajmu.

Na tragu smo pronalaska jednog rješenja kojim bi prevazišli taj problem. Mislim da bi se u narednih mjesec dana Skupština TK trebala izjasniti o prijedlogu naše odluke.

Najnovija informacija od jučer, mi smo krenuli sa bušenjem novih bunara. Proteklih mjesec dana uradili smo analizu izvorišta, zvanične rezultate tek očekujemo ali je jasno da imamo jako bogat izvor pitke i kvalitetne vode, i ono što je najvažnije taj kapacitet je dovoljan da zadovolji potrebe jednog dijela općine Gradačac (Domazić) i mislim da je to ono što zaista ohrabruje.

Što se tiče otpadnih voda, i tu se nešto radi?

Mi smo sa Češkom razvojnom agencijom potpisali memorandum o saradnji kojim se Češka Republika obavezala da Općini Gradačac donira sredstva u ukupnoj vrijednosti od milion eura, i dobar dio te opreme je već stigao u Gradačac.

Vrijednost te opreme koja je u ovom momentu u Gradačcu je oko 800 000 KM.

gradacac-edis-dervisagic-intervju (3)

Što se tiče kulturnog centra, da li se odustalo od tog projekta?

Nije se odustalo, ali jest se odustalo od koncepta koji je bio zamišljen prije neke 2 godine. Mi smo sa bratskim gradom iz Turske, Sivasom, imali sporazum o saradnji kojim bi se Sivas obavezao da će općini Gradačac za izgradnju kulturnog centra prebaciti sredstva od 500 000 eura. Od toga je implementirano 100 000 eura, ali je u međuvremenu i u Sivasu došlo do promjene političke i ekonomske klime i mi smo zvanično obaviješteni da sredstva od 500 000 eura ne mogu biti isplaćena na račun općine.

Ima li šanse da se u Domu zdravlja stvore neki bolji uslovi?

Finansiranje Doma zdravlja jeste u Ministarstvu zdravstva TK, ali mi ne možemo tražiti izgovor u tome. Građani općine Gradačac kojima se pruža usluga u Domu zdravlja nastoje da te usluge budu na što većem nivou.

Neke probleme odnosno zahtjeve građana da Dom zdravlja na neki način preraste u bolnicu, da se pružaju neke usluge koje se pružaju u drugim općinama, npr. Gračanici, naravno nije moguće riješiti na nivou općine.

gradacac-edis-dervisagic-intervju (4)

(Crta, Intervju: Adnan. H., Foto: Radio Bet)

Komentari

komentara

Written by admin
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset