menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Historijski dan za BiH: BiH danas podnosi aplikaciju za članstvo u EU

Urednik | 15. Februara 2016.

Mogu neki biti skeptični i mogu se javljati “nevjerne Tome” u pogledu kredibilnosti aplikacije koju danas podnosimo za članstvo u Evropskoj uniji, ali današnji dan zasigurno je historijski za Bosnu i Hercegovinu i to niko i ništa ne može osporiti, niti umanjiti. Za sve one koji BiH žele budućnost bolju od sadašnje sumorne stvarnosti 15. februar će ostati u sjećanju kao dan kada je BiH zvanično “prohodala” prema EU.

Visoki gosti

Baš kao što se pamte dječiji prvi koraci i zapisuju u spomenare, pa kasnije listaju kao podsjetnik na lijepe uspomene, tako će i današnji dan ostati u pamćenju po predaji bh. dokumenta za članstvo u porodici evropskih zemalja.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predat će zahtjev za članstvo u EU u ime naše zemlje Bertu Kendersu (Koendersu), ministru vanjskih poslova Holandije i predsjedavajućem Vijeća EU, na svečanoj ceremoniji s početkom u devet sati koja će biti održana u zgradi Vijeća EU.

 

 

 

Podsjećamo, u aplikaciji, čijem je potpisivanju ekipa “Avaza” prošle sedmice prisustvovala u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, navodi se: – Imam čast da u ime BiH, a na osnovu Zajedničke izjave o predanosti svih institucija BiH da provedu neophodne reforme u procesu priključenja BiH Evropskoj uniji i u skladu s člankom 49. Ugovora o EU, Vama uručim aplikaciju BiH za članstvo u EU. Uz zahtjev bit će predata i odluka o podnošenju aplikacije koja sadrži Zajedničku izjavu koju su potpisale sve parlamentarne stranke na državnom nivou u BiH. Svečanosti u Briselu će prisustvovati i Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije, i Johanes Han (Johannes Hahn), komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Svečani prijem Tokom dana predsjedavajući Čović u Briselu će se sastati odvojeno s komesarom Hanom, te s Miroslavom Lajčakom, potpredsjednikom Vlade Slovačke i ministrom vanjskih i evropskih poslova te zemlje. Također, Čović će imati sastanak s Kristijanom (Cristian) Dan Predom, izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH, te poslanicima Evropskog parlamenta Andrejem Plenkovićem, Toninom Piculom, Dubravkom Šuicom, Davorom Ivom Stierom i Jozom Radošem. Večeras će u čast predaje formalnog zahtjeva BiH za članstvo u EU, Dan Preda i hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu organizirati i svečani prijem.

56c171cd-f380-4293-b48d-25160a0a0a64-vijece-eu-333

Svečanost u sali koja nosi ime Ane Lind

Ima neke simbolike u tome da će svečanost predaje zahtjeva za članstvo biti održana u sali Vijeća EU koja nosi ime Ane Lind (Anna Lindh), nekadašnje ministrice vanjskih poslova Švedske koju je 2003. godine u atentatu u Štokholmu ubio emigrant iz Srbije.

Ana Lind je bila jedna od najzaslužnijih osoba što je BiH 2002. godine u vrijeme predsjedavanja Švedske Evropskom unijom primljena u Vijeće Evrope, nakon čekanja dugog skoro pet godina.

Bet radio/Izvor:Dnevni avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset