menu Naslovna chevron_right
LifestyleZdravlje

Dvije šoljice kafe dnevno, korisno za jetru

Urednik | 8. Marta 2016.

Konzumiranje dvije šoljice kafe dnevno može da smanji oštećenja jetre nastala usljed prekomjernog unosa alkohola i hrane, kažu stručnjaci. Analizom devet studija uz učešće više od 430.000 ljudi, utvrđeno je da je dodatni dnevni unos kafe povezan sa 44 odsto manjom šansom za cirozu jetre. Doktor Oliver Kenedi sa Univerziteta Sauthempton rekao je da je ciroza jetre potencijalno fatalna i da za nju nema lijeka, prenosi “Dejli mejl”.

“Prema tome, značajno je da se rizik od obolijevanja od ciroze jetre može smanjiti unosom kafe, koja je jeftino i sveprisutno piće”, rekao je on.

Ciroza jetre ubije svake godine više od milion ljudi širom svijeta. Cirozu uzrokuju infekcija hepatitisa, prekomjerna konzumacija alkohola, poremećaj sistema imuniteta i bolest masne jetre, što je povezano sa gojaznošću i dijabetesom. Kenedi i njegove kolege su analizom prosječnog unosa kafe u ranijim istraživanjima, uz učešće 1.990 pacijenata sa cirozom jetre, utvrdili da je povećanje unosa na dvije šoljice smanjilo rizik od ciroze.

Rizik od ciroze se smanjivao kako se povećavao broj šoljica kafe. U poređenju sa potpunim odsustvom konzumiranja kafe, jedna šoljica dnevno značila je 22 odsto manji rizik. Sa dvije šoljice rizik je smanjen za 43 odsto, sa tri šoljice za 57 odsto i sa četiri šoljice za 65 odsto, ali i dalje ima neriješenih pitanja.

U jednoj studiji utvrđena je povezanost konzumiranja kafe i nižeg rizika od ciroze jetre, ali ako se pije filter-kafa, a ne kuvana. Istraživači upozoravaju da se ovo istraživanje ne smije gledati kao izgovor za još veće konzumiranje alkohola ili kafe sa mlijekom, šećerom ili šlagom.

 

(A.H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset