menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Izbjeglička kriza rezultat i američkog neuspjeha

Urednik | 10. Marta 2016.

Američki senator Džon Mekejn (John McCain) u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike izjavio je kako je izbjeglička kriza rezultat, između ostalog, i neuspjeha Sjedinjenih Država u Iraku i Siriji.

Mekejn je rekao da se radi o evropskom problemu i da bi SAD trebale pomoći u humanitarnom i drugim apsektima, ali i naglasio:

“Kriza je, međutim, rezultat sukoba i neuspjeh Sjedinjenih Država u Siriji i Iraku imao je značajan uticaj na uzrok priliva izbjeglica. Da su Sjedinjene Države uklonile Bašara al-Asada s vlasti i održale kontrolu nad situacijom u Iraku, ne bismo se suočavali sa aktuelnom izbjegličkom krizom.”

Zbog toga, naveo je Mekejn, Sjedinjene Države “imaju obavezu da pomogno koliko god je to moguće, kada je riječ o posledicama naših neuspjeha”.

On je kazao kako u Siriji sada preovladava uticaj Rusije, Hezbolaha, Irana i različitih drugih frakcija koje dominiraju na način koji čini malo vjerovatnom mogućnost skorog odlaska Bašara al Asada s vlasti.

“Sjedinjene Države, koje se nisu pokazale kao lider, dozvolile su da Rusija dođe u poziciju da ima uticaj na Bliskom istoku prvi put od 1973. godine, kada je Anvar Sadat izbacio Ruse iz Egipta”, rekao je Mekejn.

Prenosi RSE.

 

(A.H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play