menu Naslovna chevron_right
Film/TVRegija i SvijetVijesti

ZBOGOM LEGENDO: Preminuo glumac Bata Živojinović!

Urednik | 23. Maja 2016.

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović, preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu, saznaju “Novosti”.

Koji dan prije vaskršnjih i prvomajskih praznika, zdravlje Bate Živojinovića naglo se pogoršalo, pišu “Novosti”. Upućen je u bolnicu “Sveti Sava”, gdje su ga ljekari ove bolnice, poslije teškog moždanog udara prije četiri godine, pridigli, i poslije oporavka procijenili da mu je gotovo isto tako ljekovita kućna njega.

Oporavio se u tom porodičnom gnijezdu okružen uspomenama, fotografijama djece i unuka, za koje je posebno bio vezan, ali i oni za njega.

Hrabrile su ga i posjete bliskih prijatelja i kolega, a posljednje su bile Dragana Gage Nikolića i Dragana Bjelogrlića. Bio je pod svakodnevnim nadzorom ljekarskog tima.

Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala u Puli – za filmove “Kozara” (1962) i “Tri” (1965). Za film “Tren” dobio je nagradu na Međunarodnom festivalu u Moskvi 1978. Oktobarsku nagradu grada Beograda primio je 1972. Dobio je Sedmojulsku nagradu SR Srbije 1981. godine, te više puta na festivalu u Nišu.

U avgustu 1993. godine nagrađen je Nagradom za životno djelo “Slavica”, za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji. Prije dvije godine, povodom 55 godina umjetničkog rada i 77. rođendana, dodijeljeno mu je i najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke – Zlatni pečat.

(D.Š.)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play