menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Afera “otrovana pšenica”: Avazu zaplijenjeno 332.432,76 KM zbog neistinitog pisanja

Urednik | 9. Aprila 2016.

Sparkasse banka je sa računa Avaza DOO zaplijenila 332.432,76 KM na ime izvršenja presude Kantonalnog suda u Sarajevu u postupku naplate štete pričinjene bihaćkom preduzeću Tehnopek neistinitim pisanjem Dnevnog avaza.

Time je praktično stavljena tačka na sudski proces koji je na Općinskom, a potom i Kantonalnom sudu u Sarajevu vođen tokom 15 kalendarskih godina i kao takav ušao u sudske anale.

Dnevni avaz je u aprilu 2002. godine objavio tekst o tome da je Tehnopek zajedno sa bihaćkom Žitopreradom iz Slovenije i Mađarske uvezao sto vagona otrovane pšenice koja je zadržana na ovdašnjoj carinarnici.

Kupci su Tehnopeku otkazali ranije sklopljene ugovore o preuzimanju brašna, a vlasnik Alvir Henda bio prinuđen da otpusti 26 demobilisanih boraca zapooslenih u novoizgrađenom mlinu koji su nadležni organi odmah zapečatili.

Tokom sudskog procesa dokazano je da je pisanje Dnevnog avaza u ovom slučaju bilo neistinito što je Tehnopeku prouzrokovalo finansijski gubitak. Portal Indikator.ba saznaje da je advokat Avaza DOO Asim Crnalić pred Ustavnim sudom BiH zatražio reviziju sudske presude. Ustavnom sudu spor između Tehnopeka i Avaza nije nepoznat.

Krajem 2011. godine Tehnopek se apelkacijom obratio ovom sudu zbog sporosti u vođenju postupka pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Ustavni sud je zbog te neažurnosti finansijski sankcionisao Kanton Sarajevo, a sudu naložio da hitno, u roku od 90 dana riješi ovaj spor. To, međutim, nije ispoštovano. Revizija bi mogla otkriti ko je zbog čega i u čijem interesu 15 godina odugovlačio s procesom.

Radio Bet/Izvor: Indikator

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset