menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Apelaciono vijeće u predmetu protiv Huseina Bosnića

Urednik | 28. Marta 2016.

U Sudu BiH danas će biti održana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Huseina Bosnića, koji se tereti za javno podstrekavanje na terorizam. Sjednica Apelacionog vijeća u Sudu BiH u predmetu protiv Huseina Bosnića.

Sud BiH je krajem prošle godine Bosnića prvostepeno osudio na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.

Bosnić je pripadnike selefijske zajednice javno podsticao da postanu pripadnici “Islamske države” i da, kao pripadnici te organizacije, učestvuju u terorističkim aktivnostima.

Sud BiH je 5. novembra 2015. godine proglasio Bosnića krivim što je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH u nekoliko mjesta, kao što su Velika Kladuša i Gornja Maoča, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je optužen da je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe “Islamska država”.

 

 

 

 

 

 

(Radio Bet/SRNA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset