menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

Bajram u svijetu: Od vatrometa do tradicionalnog ukrašavanja

Urednik | 6. Jula 2016.

Muslimani širom svijeta obilježavaju islamski blagdan Ramazanski bajram koji označava kraj mjeseca post.
160706016.10_xxlRamazan je jedan od posebnih mjeseci u islamu, a jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana jeste i post koji se provodi u ovom mjesecu.

Tačan početak Bajrama varirao je od zemlje do zemlje s obzirom na vremenske razlike, a muslimani širom svijeta i ovaj blagdan provode okruženi svojim porodicama i prijateljima.

Ipak ne treba zaboraviti kako je nažalost u toku ramazana izvedeno i nekoliko velikih terorističkih napada poput onih u Saudijskoj Arabiji, Bangladešu, Turskoj i Iraku, a koje su svi istinski vjernici žestoko osudili.

Muslimani u Bosni i Hercegovini proslavili su Bajram sa svojim porodicama, a ove godine klanjan je prvi bajram-namaz i u obnovljenoj banjalučkoj ljepotici Ferhadiji.

160706016.7_xxl

 

 

 

 

 

 

 

 

Na drugoj strani svijeta, u grad Yogyakarta koji se nalazi u Indoneziji djeca su marširala ulicama u šarenim kostimima i držeći fenjere u rukama.
U mnogim državama svijeta upriličen je vatromet, pa tako i u Kuala Lumpuru u Maleziji.

Žene u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu u povodu Bajrama tradicionalno ukrašavaju ruke kanom.

160706016.9_xxl

Bajram se obilježava i u glavnom gradu Rusije gdje su se vjernici okupili u centralnoj džamiji u Moskvi, a slavilo se i širom Njemačke. Svjetski mediji prenose da je proslava bila organizovana i u izbjegličkom kampu u Berlinu.

Muslimani širom Sirije također su slavili islamski praznik uprkos svim razaranjima u ovoj zemlji koja je već duži niz godina pogođena ratom. Jedan od trgovaca iz Bagdada (Irak) kazao je kako je znatno opala prodaja uoči Bajrama i da su razlog za to vjerovatno prošlosedmični teroristički napadi.

160706016.6_xxl

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play