menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Bakir Izetbegović od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH

Urednik | 17. Marta 2016.

Izetbegović danas , u skladu sa načelom rotacije, preuzima dužnost predsjedavajućeg od člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića, koju će obavljati u narednih osam mjeseci.

Kako je Izetbegović izjavio sinoć novinarima nakon nakon sastanka kolegija Stranke demokratske akcije, njegov prvi prioritet je realizacija Master plana integracije BiH u EU koji dalje podrazumijeva niz najbitnijih prioriteta za napredak reformi u BiH koje se se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, općenito mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak privrede.

– Tu je i put BiH ka NATO-u odnosno preuzimanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Šanse nam nisu baš velike, ali treba se potruditi. Treba se boriti za to da izlobiramo, kod prijateljskih država koje imaju utjecaja na odluke u NATO savezu, da se BiH da prvi godišnji plan – kazao je Izetbegović.

U saopćenju koje je novinarima dostavljeno iz kabineta Dragana Čovića izdvojeni su događaji koji su obilježili predsjedavanje predstavnika hrvatskog naroda. Između ostalih su to predaja zahtjeva BiH za članstvo u EU, te obraćanje na 70. Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

 

 

 

(Radio Bet/BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset