menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Borba protiv moždanog udara se nastavlja

Urednik | 16. Oktobra 2018.

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara nastavlja svoje tradicionalno obilježavanje i ove godine u Tuzli od strane Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli „MEDICUS“  zajedno u saradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Tuzla, po uzoru na ostatak svijeta, 29. oktobar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi oboljenja, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja. Obilježavanje ovog datuma je pokrenuto 2006. godine od strane Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), a u Tuzli se obilježava od 2014. godine, kao jedinom zvaničnom partneru WSO ispred BiH.

Glavni cilj projekta je zdravstveno prosvijećivanje populacije kada je u pitanju prepoznavanje i važnost faktora rizika, simptoma i znakova moždanog udara te brzina reagovanja na iste, kao i uticaj životnih navika na održavanje kvalitete života.

Prema svjetskim statistikama, kao i podatcima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, moždani udar predstavlja jednog od najčešćih oboljenja kada je u pitanju smrtnost i invaliditet stanovništva, od kojeg godišnje obolijeva 15 milijuna stanovnika.

S ciljem razvoja svijesti stanovništva, kao i unaprijeđenja njihovog zdravstvenog statusa, ove godine su planirane tri javne akcije promocije zdravlja. Uoči samog datuma, 28.10. (nedelja), akcije će se održati u Tuzli na lokacijama Bingo City Center Tuzla i Mercator Center Tuzla, kao i u Gračanici u centru grada, u periodu od 10h do 14h. Na aktivnostima će biti prisutni ljekari i studenti, te će se svi zainteresirani moći informisati o tome šta je moždani udar, kao i analizirati vlastito zdravstveno stanje.

Ovogodišnja tema WSO je „Ustani ponovo nakon moždanog udara“ i posvećena je rehabilitaciji i programima terapije nakon oboljenja. Međutim, s ciljem da do oboljenja uopšte ne dođe, ovogodišnje aktivnosti su organizovane na taj način da svi građani mogu dobiti provjerene informacije i na licu mjesta uvidjeti vlastite predisponirajuće faktore, kao i načine da uopšte spriječe pojavu ove teške bolesti. Kooridnator ovogodišnjeg projekta je Mujanović Adnan, ispred Sekcije za neuroznanost „MEDICUS“, dr. Edina Čamdžić za Gračanicu, sa mentorom projekta prof.dr. Dževdetom Smajlovićem, načelnikom Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Izvor: TIP.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset