menu Naslovna chevron_right
Zdravlje

Cink: Mineral na kojem će vam tijelo biti zahvalno

Urednik | 26. Novembra 2021.

U posljednje vrijeme cink je jedan od minerala o kojem se najviše govori, jer se često naglašava koliko je važan za različite procese u tijelu. Ovaj element u tragovima vitalan je za optimalno zdravlje i učestvuje u mnogim procesima. Osim toga, izuzetno je važan za jačanje imuniteta.

Zašto je cink važan?

“Cink je potreban našem tijelu za zdravlje ćelija, ali i za funkcionisanje imuniteta. Zbog toga nedostatak ovog minerala može dovesti do slabijeg imunološkog sistema, slabog zarastanja rana, neočekivanog gubitka težine, gubitka mirisa i okusa te gastrointestinalnih tegoba poput proliva”, objašnjava nutricionistkinja Lisa Ričards. Takođe naglašava da cink dokazano ima svoju protivupalnu ulogu.

“Protivupalno djelovanje cinka direktno utiče na opštu dobrobit jer se smanjuje oksidativni stres. Ovo oštećenje nastaje na nivou ćelija u tijelu i povezano je s hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i pretilost. Smatra se da cink takođe povezan s boljom kognitivnom funkcijom te smanjuje pojave degeneracije povezane s godinama”, kazala je ona.

Uz unos namirnica koje sadrže cink važno je znati da proteini podržavaju apsorpciju cinka pa ga je dobro uzimati s ovim makronutrijentom.

Foto:Unsplash
Foto:Unsplash

Tamna čokolada

Ovaj omiljeni slatkiš pun je cinka, ali treba paziti da je čokolada što tamnija. Sto grama tamne čokolade sadrži 3,3 mg cinka. No, tamna čokolada je takođe bogata kalorijama i šećerom, stoga ipak treba izbjegavati njeno često konzumiranje i dodati više nekih drugih namirnica u prehranu.

Crveno meso

Meso je odličan izvor cinka, a ovo se posebno odnosi na crveno meso poput govedine, jagnjetine i svinjetine. Porcija govedine od 100 grama sadrži 4,8 mg cinka, što je 44% dnevne potrebe. Meso je i važan izvor nutrijenata poput željeza, vitamina B i kreatina. No, važno je napomenuti da je veliki unos crvenog mesa, posebno prerađenog, povezan s povećanim rizikom od srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Foto:Unsplash
Foto:Unsplash

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice postale su dio klasičnog doručka, jer je to namirnica bogata različitim nutrijentima. Zobene pahuljice su pune cinka, vlakana, folata, vitamina B6 i beta-glukana. Otprilike pola šolje zobenih pahuljica sadrži 1,3 mg cinka, a takođe pomaže kod regulisanja nivoa holesterola i zdravlja srca.

Školjke

One su zdrav i niskokalorični izvori cinka. Kamenice su posebno poznate po velikim količinama cinka, šest kamenica srednje veličine osiguravaju 32 mg cinka. Druge vrste školjki imaju manje cinka, ali su još dobar izvor. Manje školjke poput škampa i dagnji takođe su dobar izvor ovog važnog minerala.

Mahunarke

Mahunarke poput slanutka, leće i graha sadrže znatne količine cinka. Na primjer, 100 grama kuvane leće zadovoljava oko 12% dnevne potrebe. No, one takođe sadrže i fitate, što znači da se cink iz mahunarki ne apsorbuje tako dobro kao iz namirnica životinjskog porijekla.

RADIO BET/IZVOR:ZDRAVLJE

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset