menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Čović / Na sutrašnjem sastanku EU očekujem ‘zeleno svjetlo’ za BiH

Urednik | 17. Jula 2016.

“Siguran sam da smo prihvaćanjem prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju napravili dovoljan iskorak kako bismo na sutrašnjem sastanku Europske unije dobili „zeleno svjetlo“ za nastavak našeg europskog puta.”

Kazao je ovo za Fenu hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pred sutrašnji sastanak Vijeća za vanjske poslove EU.

On, međutim, upozorava da smo ponovno pokazali svoju slabost „da vrlo sporo donosimo odluke i da na kraju uvijek treba neki partner koji će nas ohrabriti da uradimo ono što smo sami trebali.“

Čović kaže da je u povodu današnjeg rođendana Angele Merkel uputio osobnu čestitku i pismo zahvalnosti njemačkoj kancelarki za njen angažman te ističe kako vjeruje da će EU zadržati ruku potpore koju je pružila Bosni i Hercegovini.

“Očekujem da će se vrlo brzo krenuti u izradu upitnika koji bi nam dao šansu da mnogo brže, organiziranije i odgovornije nego do sada stvorimo ambijent da do kraja iduće godine dobijemo kandidacijski status. Mislim da građani BiH zaslužuju i očekuju to od nas, a mi konačno iz ovih nekoliko primjera koje smo imali u posljednje vrijeme moramo shvatiti da svoje unutarnje nesporazume ne smijemo prenositi na odnos koji gradimo s partnerima iz Europe i svijeta”, ističe Čović.

Komentirajući spekulacije o neispunjavanju svih uvjeta koje je postavila EU, Čović kaže kako su traženi formalni uvjeti za ovu fazu ispunjeni, ali da će nas uskoro očekivati mnogo novih uvjeta bez kojih nećemo dobiti kandidacijski status.

“To znači da moramo napraviti mnogo toga potrebnog za funkcioniranje pravne države, apsolutno riješiti pitanje provedbe presuda suda u Strasbourgu i naravno naša unutarnja organizacija mora biti prilagođena EU, jer ne možemo dobiti kandidacijski status a da puno odnosa u BiH još uvijek moramo prepustiti predstavnicima međunarodnih institucija. Ako želimo biti dio EU moramo se osposobiti da odluke donosimo brzo“, zaključio je Čović u razgovoru za Fenu.

(FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play