menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Danas ispraćaj tabuta s posmrtnim ostacima 127 žrtava genocida

Urednik | 9. Jula 2016.

Ispraćaj tabuta s posmrtnim ostacima 127 žrtava ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, planiran je u 10 sati ispred JKP Gradska groblja Visoko.

Tužna kolona u kojoj će, u kamionu prekrivenom zastavom BiH, biti tabuti s posmrtnim ostacima 127 žrtava gen ocida u Srebrenici u 10 sati kreće iz JKP Gradska groblja Visoko.

Organizator rada u JKP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić navodi da je ove godine došlo do izmjene maršrute kojom će proći kolona na putu od Visokog do Potočara.

“Ove godine će, na molbu načelnika te općine, kolona proći i kroz Ilijaš (u 10.45 sati) jer u toj općini živi dosta stanovništva iz Srebrenice”, kazao je Karavdić.

Nakon toga će krenuti prema Vogošći, gdje će se zaustaviti (u 11.20 sati), kao i ranijih godina. Predviđeno je da se ova tužna kolona na putu do Potočara zaustavi i ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu (12.00 sati) , gdje svake godine veliki broj građana, kao i predstavnici vlasti i međunarodne zajednice odaju počast ubijenim žrtvama.

Kolona s tabutima trebala bi sutra u kasnim popodnevnim satima stići u Potočare (16.00 sati) , gdje će 127 žrtava nakon kolektivne dženaze i ukopa 11. jula naći svoj smiraj.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić ranije je kazala Feni da su žrtve iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Ističe da je među 127 žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi, 12 maloljetnika.

Po njenim riječima, najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula u Potočarima je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić, a najstarija Mustafa (Hajro) Hadžović, rođen je 1918. godine.

 

(A;H/izvor:BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset