menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Danas presuda za finansiranje terorističkih aktivnosti

Urednik | 17. Januara 2022.

Sud Bosne i Hercegovine danas će izreći presudu u predmetu Sena Hamzabegović.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9.9.2021. godine optužnicu u ovom predmetu, koja optuženu Senu Hamzabegović tereti da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optužena Sena Hamzabegović u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili na ratištu u Siriji i Iraku iako je znala da se navedena lica bore na strani takozvane Islamske države (ISIL-a), te da su se priključili formacijama koje su na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašene terorističkim grupama i organizacijama.

Te organizacije su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka, a njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

RADIO BET/IZVOR:Vijesti.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset