menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Urednik | 1. Augusta 2016.

Predstavnički dom PSBiH danas bi na sjednici u Sarajevu ,između ostalog, trebao razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Setom predloženih zakona se akcize za pogonsko gorivo povećavaju za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju autoputeva i pet za izgradnju puteva, tako da se na ovaj način osigurava dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva se uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Ovim zakonima se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma odgodila je izjašnjavanje o predloženim zakonima, te usvojila zaključak kojim se od Kolegija Doma traži produženje roka od 30 dana.

Poslanik Denis Bećirović, saopćio je da će tražiti da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma PSBiH uvrsti tačka pod nazivom: Prijedlog zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom zakazivanja antidejtonskog, antiustavnog i nelegalnog referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu RS kojim se najozbiljnije ugrožavaju mir i mirovni proces u državi BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Prijedloga zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Na dnevnom redu sjednice bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Damir Arnaut.

Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za 2015. godinu, kao i Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2015. godinu takođe će biti razmatrani na sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Između ostalog, trebao bi biti razmatran i Izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH s Akcionim planom za realizaciju prijedloga mjera za sprečavanje diskriminacije u BiH te Analiza reforme obrazovanja u BiH.

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play