menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Direktori osnovnih škola TK uputili pismo međunarodnim institucijama u BiH da utiču na većinu u Skupštini TK

Urednik | 13. Maja 2022.

Direktori osnovnih škola Tuzlanskog kantona uputili su OSCE-u, Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH, OHR-u i Ambasadi Sjedinjenih američkih država u BiH pismo u kome traže od njih da iskoristite svoj uticaj, te da utiču na  većinu u Skupštini  Tuzlanskog kantona koja želi na ‘hitnoj’ sjednici da izvrši izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, a koja bi bila u suprotnosti sa nedavnom presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

U pismu se navodi:

˝Naime, prema toj Presudi prestanak mandata direktora osnovnih škola koji se desio u maju  2021. godine bio je u suprotnosti sa Ustavom FBiH. Neki od ranijih direktora su podnijeli tužbe nadležnim sudovima, te su pojedini sudski postupci već u toku.

Uz dužno poštovanje našim kolegama, ranijim direktorima, koji će po svemu sudeći svoja prava ostvariti putem suda, mi nismo krivci, niti smo na bilo koji način uticali na prestanak njihovog mandata. Sasvim legalno i u skladu sa Zakonom smo imenovani na poziciju direktora škole, te smatramo da bi usvajanjem i implementacijom predloženih izmjena Zakona, naša prava bila na isti način ugrožena.

Ukoliko do toga dođe uslijedit će tužbe sadašnjih direktora koje će proizvesti višestruko veće  pravne i finansijske posljedice po Budžet TK-a od onih čiji su postupci trenutno u toku, a koji će opet snositi građani našeg kantona.

Napominjemo da sadašnji poslanici imaju Presudu Ustavnog suda FBiH broj: U-31/21 od 02.03.2022., i nemaju alibi da nisu bili upoznati sa istom, te će se suočiti i sa ličnim krivičnim prijavama.

Pored presude postoji i mišljenje na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju od strane Ureda za zakonodavstvo Vlade TK-a, a koje govori o nezakonitostima i posljedicama donošenja istog˝.

Radio Bet / Izvor: (TIP/Foto: Arhiva)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset