menu Naslovna chevron_right
LifestyleLjepotaZdravlje

Dobrobit čaše vode

Urednik | 7. Jula 2016.

Koristi konzumiranja vode su dokazana jer su istraživanja pokazala da je 80% svjetske populacije dehidrirano. Glavni razlog za ovo je konzumacija pića sa kofeinom kao što je čaj ili kava, a koji uzrokuju gubitak tekućine. Voda je prirodno dostupna tekućina koja je najvažniji faktor ljudskog preživljavanja. Dvije trećine naše ukupne težine se odnosi na vodu. Najveća ironije u svemu je to što većina nas ne zna što piti kad dehidriramo. Odgovor je jednostavan – pijte vodu!

Dobrobit konzumiranja vode je važan faktor u pravilnom funkcioniranju tjelesnih sustava. Voda ima nekoliko zdravstvenih koristi. Ako imate visoki krvni tlak ili bolujete od raka, pijte čim više vode, jer ona pomaže stabilizaciji tlaka i potiče proces ozdravljenja stanica zahvaćenih karcinomom. Uzimanje dovoljnih količina vode vrlo je važno ako ste dijabetičar jer visoki šećer u krvi u stvari dehidrira krvne stanice i uzrokuje još veći rast šećera u krvi. Zbog toga kad osoba stigne u bolnicu u stanju ketoacidoze prvo joj se da infuzija da bi joj se smanjila dehidracija. Često ljudi zaborave popiti vode osim ako su jako žedni. Da bi se sjetili da popijete redovito vodu, namjestite alarm da vas podsjeti.

Bolje je piti vodu u manjim količinama, češće nego piti najednom veliku količinu vode. Preporuča se konzumacija 1,5 do 2 litre vode dnevno, a ako niste redovito pili vodu, trebali bi udvostručiti tu količinu jer su vam stanice već dehidrirale. Nemojte piti previše vode ujutro prije početka fizičkih aktivnosti. Vrlo je bitno da temeljito isplanirate rutinu konzumacije vode.

Voda je neophodna za pravilan rad probavnog sustava i apsorpciju hranjivih tvari kao što su vitamini, minerali, itd. koje naše tijelo dobiva iz hrane koju jedemo. Također, detoksifikacija bubrega i jetre i izbacivanje toksina i otpada iz tijela jedna je od najvažnijih dobrobiti ispijanja vode. Nemojte čekati da dehidrirate da bi počeli piti vodu. Potrebno je redovito piti vodu jer dehidracija može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim posljedicama.

Različite koristi konzumiranja vode uključuju održavanje razine energije, mentalne i fizičke pripravnosti, uklanjanje toksina i otpada iz tijela i očuvanje zdrave kože. Ispijanje vode također pomaže u mršavljenju. Budući da je voda prirodno suzbija apetit, pomaže u sprečavanju prejedanja i održava odgovarajuću težinu. Doktori često kažu da kad ste gladni, vaše tijelo zapravo traži vodu, a ne krutu hranu.

Imajte u mislima da voda ima ekskluzivne kvalitete i druga pića ne mogu zamijeniti koristi konzumiranja vode. Zbog toga se pobrinite da pijete dovoljne količine vode svaki dan kako bi živjeli zdravo i sretno.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset