menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoVijesti

Dok ste zaokupljeni Turskom ili Pokemonima bh. vlasti vam iz džepa izvlače 400 KM

Urednik | 26. Jula 2016.

Dok je veliki broj bh. građana zaokupljen dešavanjima u Turskoj, hvatanjem Pokemona, ili nekim drugim dešavanjima bh. vlast zavlači ruku u njihov džep. Samo kroz nekoliko odluka vlast će građanima na godišnjem nivou “oduzeti” više od 400 KM.

Izmjenama Uredbe kojom se reguliše cijena putarine pri registraciji vozila, građani FBiH koji su vlasnici putničkih automobila od februara skuplje plaćaju registraciju, u prosjeku za 20 KM.

Akcize na gorivo

Parlamentarna skupština BiH na prošloj sjednici nije prihvatila prijedlog da se povećanje akciza na gorivo razmatra po hitnoj proceduri. Umjesto po hitnoj, vlast će akcize na gorivo povećati po skraćenoj proceduri, a danas je Ustavnopravna komisija utvrdila da je povećanje akciza usklađeno s Ustavom i pravnim sistemom BiH, što bi u praksi značilo da će 1. augusta ovi zakoni biti i usvojeni.

Kada za nekoliko dana odluka bude objavljena i u Službenom listu, građani će litar goriva plaćati 15 feninga skuplje. Ako uzmemo primjer nekoga ko mjesečno troši 40 litara goriva, godišnje će državi davati više od 72 KM.

Vlasti su privremeno odgodile povećanje akciza na alkohol, pivo i bezalkoholna pića. Vijeće ministara BiH vratilo je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje na doradu prijedlog o povećanju akciza na alkohol, pivo i bezalkoholna gazirana pića.

S obzirom na to da je prihvaćen prijedlog o povećanju akciza na gorivo, iako to nije bilo dio Reformske agende, vjerovatno će uskoro doći i do povećanja akciza na alkohol, pivo i bezalkoholna gazirana pića. Prema prijedlozima koji su do sada bili aktuelni (0,15 KM za pivo i 2,5 KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića te 0,15 KM po litru za bezalkoholna gazirana pića), građani bi prosječno na ime ovog povećanja za državu izdvajali više od 50 KM godišnje.

Cigarete su od januara skuplje za otprilike 0,5 KM po kutiji. Ako računamo da pušači prosječno troše jednu kutiju dnevno, na godišnjem nivou za akcize izdvajate 180 KM više.

Vlada FBiH je nedavno donijela i odluku o oporezivanju toplog obroka iznad 8,5 KM i regresa iznad 400 KM. Nije tajna da su poslodavci na ovaj način izbjegavali plaćanje doprinosa te da će novi namet prebaciti ili na radnike ili ga podijeliti zajedno s radnicima. Poslodavci su jasno poručili da će doći do smanjenja plata i otpuštanja radnika. Nakon pritiska poslodavaca i javnosti, Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH je predložilo da se ta odluka odgodi, ali se Ministarstvo finansija FBiH još uvijek nije očitovalo o tome.

Novi nameti poslodavcima

Kada se sve sabere, u samo nekoliko odluka država vam je u oduzela skoro 400 KM na godišnjem nivou.

S druge strane, vlast ne samo da nije znatnije rasteretila poslodavce već im nameće nove fiskalne i parafiskalne namete.

Pored spomenutog smanjenja neoporezivog dijela toplog obroka i regresa i drugih nameta, vlast planira ili je već uvela sljedeće namete poslodavcima:

1. Ukidanje podsticaja za izvoznike, ukidanje podsticaja za zapošljavanje invalidnih osoba i smanjen podsticaj za investiranje sa 100% na 50%;

2. Uvođenje naknade za banke u slučaju kompenzacije koja do sada nije postojala;

3. Obaveza pologa pazara i uvođenje naknada za polog pazara;

4. Povećana cijena obavezne revizije poslovanja;

5. Zakon o porezu na dohodak – povećava se stopa poreza na platu;

6. Povećava se naknada za odlaganje ambalažnog otpada;

7. Povećava se naknada za odlaganje elektroničkog otpada.

 

(klix)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset