menu Naslovna chevron_right
BiHTuzlanski kantonVijesti

Drama u “Livnici čelika” Tuzla: Radnici se izolirali, prestali uzimati vodu i lijekove, odbijaju medicinsku pomoć

Urednik | 5. Februara 2016.

18 radnika Livnice čelika Tuzla koji su već 12. dan u štrajku glađu odlučilo se na još radikalnije mjere.

Naime, oni su danas tačno u podne u potpunosti se izolirali od javnosti, prestali su da konzumiraju vodu i lijekove, a komunikaciju će kako su nam rekli održavati samo sa novinarima putem telefona kako bi saopštavali trenutnu situaciju. Traže rješavanje svog radno pravnog statusa i isplatu bar jedne plate. U vidno su teškom zdravstvenom stanju, kako fizički tako i psihički. Obzirom na to da niko od nadležnih do sada nije udovoljio njihovim zahtjevima, od danas su stupili u drastičan oblik štrajka. Tačno u podne, u 12 sati, zaključali su se u zgradu u kojoj su i do sad boravili. Tamo više niko ne može da uđe pa ni njihove ostale kolege, niti hitna pomoć, ni mediji. Osim hrane, odbijaju i vodu i konzumiranje lijekova. Poručili su da ih samo mrtve mogu iznijet iz zgrade – kako kažu: NA RADOST VLASTI U TUZLANSKOM KANTONU.

”Sada uključujemo i apstinenciju od vode, napitaka, medikamenata, jer medikamente dosta nas uzima, što za dijabetes, što za krvni pritisak i definitivna apstinecija od bilo kakve medicinske pomoći”, kaže Zijad Pirić, jedan od štrajkača. ”Odlučili smo da umremo ovdje. Još dišem, na veliku žalost naših vlasti, ja još dišem i moje kolege dišu, ali nećemo još dugo. Noć nam je najgora. Noć je kao dva dana duga kad nisi jeo već 12 dana…” – istakao je Pirić. Uslovi u prostoriji u kojoj borave štrajkači su užasni, hladnoća, prašina, bez vode, struje, toaleta, kreveta, no ipak ne žele prekinuti štrajk. Stanje radnika je i više nego kritično. Kažu da će samo mrtvi izaći iz zgrade ukoliko se njihov radno pravni status ne riješi. Štrajkači su uputili molbu za pomoć gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću. Zamolili su ga da im pruži pravnu i moralnu pomoć u njihovoj borbi. Mi smo kontaktirali gradonačelnika koji je kazao da je jučer poslijepodne dobio pismeni dopis od radnika u štrajku i već danas je poduzeo mjere da sa svojim saradnicima vidi kako Grad Tuzla može zakonski da im pomogne te će on lično pozvati radnike da vidi na koji način on treba da djeluje.

Nakon danas održanih februarskih protesta ispred zapaljene bivše zgrade Vlade TK i podsjećanja na demonstracije koje su prije dvije godine 5. februara krenule iz Tuzle i uzdrmale cijelu BiH, nakon kojih su pale mnoge Vlade u BiH, pa tako i ona u TK-a, određeni broj okupljenih uputio se prema Livnici da radnicima koji su u štrajku pruže moralnu pomoć. Ali ni njima nije bio dozvoljen ulazak u zgradu jer su došli iza 12 sati. Podsjetimo, ovi radnici platu nisu dobili od 2008. g., a posljednju novčanu pomoć i pomoć u prehrambenim artiklima dobili su prije 13 mjeseci kada su pješačili prema Orašju. Početkom ove sedmice sastali su se sa predstavnicima federalne Vlade, no konkretnih pomaka ni nakon tih razgovora nije bilo.

(Radio Bet/Izvor: Tuzlanski.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset