menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Elektroprivreda BiH upozorava: Redukcije struje i toplotne enrgije sve izvjesnije

Urednik | 25. Novembra 2021.

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih  dešavanja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz RU Kreka.  Redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije, saopšteno je iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Sinoć u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja  u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca.

“Blok 3 će u  narednoj sedmici za koju je  prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari.”

Naredne sedmice proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces, rečeno je iz EP BiH.

“Termoelektrana Tuzla obavijestila je korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna.  U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad  u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta.”

Podsjetimo, proizvodnja u rudnicima Zenica, Breza i Kakanj, kako je i najavljeno tokom protesta rudara u Sarajevu, obustavljena je zbog radničkog neposluha rudara sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH. Proizvodnja je obustavljena i tako će ostati sve do ispunjenja naših zahtjeva, kazao je za BHRT Abdel Fazlić, predsjednik Sindikata radnika RMU Kakanj.

Radio Bet / Izvor: BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset