menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

EMA će sljedeće sedmice dati svoje mišljenje o vakcini Johnson & Johnson

Urednik | 17. Aprila 2021.

EMA sa sjedištem u Amsterdamu saopćila je da će 20. aprila u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu organizirati “virtualnu konferenciju za štampu o zaključcima evaluacije sigurnosti” te vakcine.

Evropska agencija za lijekove (EMA) najavila je da će u utorak dati svoje mišljenje o vakcini Johnson & Johnsona protiv COVID-a 19, čija je upotreba obustavljena u Sjedinjenim Državama i Evropi zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka, prenosi Hina.

EMA sa sjedištem u Amsterdamu saopćila je da će 20. aprila u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu organizirati “virtualnu konferenciju za štampu o zaključcima evaluacije sigurnosti” te vakcine.

Američke zdravstvene vlasti preporučile su ranije ove sedmice “stanku” u korištenju vakcine Johnson & Johnsona kako bi se istražila pojava ozbiljnih slučajeva krvnih ugrušaka kod nekoliko ljudi u Sjedinjenim Državama.

Odgađanja primjene

Američka farmaceutska grupa Johnson & Johnson objavila je u utorak da je “donijela odluku o odgađanju primjene” svoje vakcine protiv COVID-a 19 u Evropi nakon preporuke o privremenom prekidu njegove upotrebe u Sjedinjenim Državama.

Jedna osoba je umrla u SAD-u nakon primanja vakcine, objavio je u utorak dužnosnik Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

Kod šest osoba u SAD-u razvio se rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Rijedak ishod

Svih šestero vakcinisanih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon vakcinisanja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica – trombocita).

CDC i FDA naveli su kako je takav ishod nakon vakcinisanja ekstremno rijedak.

RADIO BET/IZVOR:Vijesti.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset