menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Evropske institucije mogle bi pozitivno ocijeniti aplikaciju BiH

Urednik | 5. Februara 2016.

Nakon objave Predsjedništva BiH da će naša država aplikaciju za članstvo u EU predati već iduće sedmice, tačnije 15. februara, ovih dana uveliko traju diplomatske pripreme za ovaj čin, kojim će naša država još jednom pokazati opredijeljenost za evropski put.

Postoji bojazan da bh. aplikacija neće biti kredibilna odnosno prihvatljiva jer vlasti još nisu prilagodile Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Međutim, kako saznaje “Dnevni avaz” iz dobro upućenih izvora bliskih diplomatskim krugovima iz EU, naša aplikacija bi, iako u cijelosti uvjeti nisu ispunjeni, mogla biti pozitivno ocijenjena od evropskih institucija.

Naime, Evropska komisija (EK) i veliki broj članica shvata da nove vlasti posljednjih mjeseci intenzivno rade na reformama i ubrzanju evropskog puta te bi prihvatanjem aplikacije htjeli dati poticaj. Tim prije što prihvatanjem aplikacije tek počinje pravi proces usklađivanja s EU standardima.

– Do sada su vlasti bile letargične i nije se pokazivao nikakav interes da se taj proces pokrene. Ovo što nova vlast čini je ogroman korak zbog kojeg EU u nama vidi ozbiljnog pregovarača. Sam ulazak u EU je proces kao i prilagodba SAA. Početak procesa znači da će doći i do rezultata – rekao je izvor “Avaza”.

Što se tiče samog procesa prilagodbe SAA, šef pregovaračkog tima Hamdo Tinjak kazao je za „Avaz” da je taj proces u toku te da se još radi na pregovaračkoj poziciji BiH.

– Na sastanku u Briselu mi smo iznijeli svoje zahtjeve, predstavnici EK svoje i mislim da se može razgovati o tome. Mi smo spremni prihvatiti njihove uvjete ukoliko oni prihvate naše. Ukoliko se dogovorimo, to neće dugo trajati – kazao je Tinjak.

(Bet radio/Izvor: Buka)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset